Linkovi

Bernanki: Privredi i dalje potrebna pomoć


<!-- IMAGE -->

Šef američke Centralne Banke Ben Bernanki saopštio je danas u Kongresu da je privredi i dalje potrebna pomoć kako bi prevazišla velike prepreke, među kojima je visoka stopa nezaposlenosti.

Bernanki je na pretresu pred Odborom predstavničkog doma za finansije rekao da su mjere za podsticaj ekonomije pomogle da se povećaju potražnja i potrošnja, naglasivši međutim da bi slabo tržište rada moglo da ugrozi ekonomski rast, koji bi trebalo da iznosi i do četiri i po odsto naredne godine.

"Nedavni indikatori ukazuju da se usporava porast nezaposlenosti. Značajno je usporen gubitak radnih mjesta, dok je zabilježen skroman porast poslova u industriji, koji se obavljaju puno radno vrijeme. Smanjuje se i broj početnih zahtjeva za nadoknade za nezaposlene. Međutim, uprkos pozitivnim nagovještajima, situacija na tržištu rada je i dalje prilično nepovoljna, sa stopom nezaposlenosti koja iznosi 10 odsto i malim brojem otvorenih radnih mjesta. Naročito zabrinjavaju posljedice dugoročne nezaposlenosti.”

Bernanki je najavio da će osnovna kamatna stopa duže vrijeme biti zadržana na izuzetno niskom nivou.

Predsjednik Barak Obama u međuvremenu je pozvao poslovnu zajednicu da mu pomogne da izvuče privredu iz recesije. Obama je zatražio od jedne od najuticajnijih poslovnih organizacija da podrži zakonske prijedloge poput prošlogodišnjeg paketa za podsticaj privrede, kao i prijedlog zakona o radnim mjestima koji je danas usvojen u Senatu uz podršku nekoliko Republikanaca.

XS
SM
MD
LG