Linkovi

Gugl da snosi odgovornost za sadržaj na internetu

  • Vesti Amerike

Gugl da snosi odgovornost za sadržaj na internetu
<!-- IMAGE -->

Tri direktora internet pretraživača Gugla osudjena su danas pred italijanskim sudom u Milanu za snimak koji se 2006. godine pojavio na sajtu Jutjub dok je četvrti direktor oslobodjen optužbi. Presuda bi mogla da utiče na diskutabilnu slobodu izražavanja na internetu.

Poruka italijanskog suda Guglu je jasna - kompanija mora da snosi odgovornost za svaki snimak, koji pojedinci postavljaju na vebsajt u guglovom vlasništvu.

Sudija u Milanu odredio je kaznu zatvora od 6 meseci za tri direktora internet giganta zbog povrede privatnosti jednog dečaka sa Daunovim sindromom čije je maltretiranje prikazano na snimku iz 2006. objavljenom na Jutjubu, inače u vlasništvu Gugla.

Predstavnici Gugla su najavili da će podneti žalbu na presudu potpredsedniku, Dejvidu Dramondu, bivšem članu italijanskog odbora, Džordžu De Los Rejesu i savetniku za globalnu privatnost, Piteru Flajšeru.

"Ni jedan od njih trojice nije imao nikakve veze sa snimkom. Oni ga nisu aploudovali, nisi ga snimili, nisu ga pregledali ali su na kraju ipak proglašeni krivim", kaže portparol Gugla, Vilijam Ečikson.

Tužbu je podnela Grupa za zaštitu osoba sa Daunovim sindorom tvrdeći da Gugl nije dovoljno brzo sklonio snimak i da je on na sajtu bio čak dva meseca i pored toga što su se pojavili brojni komentari internet korisnika koji su zahtevali da se on ukloni. Tužilaštvo navodi da presuda skreće pažnju na korporativnu odgovornost kada se radi o dostojanstvu.

Gugl se medjutim brani izjavama da je snimak uklonjen čim je kompanija informisana o tome kao i da saradjuje sa policijom u pronalaženju nasilnika.

"Ako sajtovi kao što su Bloger i Jutjub moraju da snose odgovornost za celokupan sadržaj to bi onda moglo ozbiljno da ugrozi slobodu izražavanja koja sada postoji na internetu", zabrinut je Ečikson.

Na Jutjub se svakog minuta postavi više od 20 sati video materijala sa raznih strana sveta. Sprovodjenje ove presude bi značilo da svaki kadar mora da se ispita pre objavljivanja što je obimna i veoma skupa akcija za Jutjub, koji još uvek ne zaradjuje od svojih usluga.

XS
SM
MD
LG