Linkovi

Zazi priznao da je planirao napade u Njujorku


Zazi priznao da je planirao napade u Njujorku
Zazi priznao da je planirao napade u Njujorku

Avganistanski emigrant Nadžibulah Zazi, optužen da je planirao bombaški teroristički napad u Njujorku, priznao je krivicu. On je takođe priznao da je planirao ubistva u stranoj zemlji i pružao materijalnu podršku jednoj terorističkoj organizaciji. Zazi je priznao krivicu juče, u jednom sudu u Njujorku, u okviru dogovora sa tužiocem o smanjenju kazne.

<!-- IMAGE -->

Zazi je uhapšen u Koloradu prošle godine, a suđeno mu je u Njujorku gde je bio optužen. Po priznavanju krivice Zazi je izjavio da je avgusta 2008. planirao sa saučesnicima da odu u Avganistan i pridruže se talibanima u ratu protiv američkih i savezničkih snaga. Umesto toga prošli su obuku Al-kaide u Pakistanu, radi samoubilačkih napada u Sjedinjenim Državama.

Zazi je planirao da u septembru 2009. u njujorškom metrou podmetne bombe, napravljene od hemikalija kakve se koriste u frizerskim salonima. Ali kada se uplašio policijske istrage uništio je taj materijal.Istraga protiv Zazija rezultirala je optužnicama i protiv dvojice njegovih prijatelja iz detinjstva, njegovog oca i ujaka. Na konferenciji za novinare, u Vašingtonu, sekretar za pravosuđe, Erik Holder je rekao:

"Ovaj pokušaj napada na našu zemlju je bio istinski. Bio je pokrenut i bio bi smrtonosan."

Zaziju preti doživotni zatvor. I advokati i tužioci tražili su od suda da pojedinosti o dogovoru sa Zazijem oko priznanja ostanu tajna.

XS
SM
MD
LG