Linkovi

EU: CG napreduje, potrebne dalje reforme


EU: CG napreduje, potrebne dalje reforme
EU: CG napreduje, potrebne dalje reforme
<!-- IMAGE -->

Danas je održan dijalog “Evropska unija- Crna Gora” na ministarskom nivou. Uz pohvale crnogorski vlastima na dosadašnjem uspješnom napredovanju prema evropskim integracijama, Brisel posebno ukazuje da je neophodno osnažiti efikasnost i nezavisnost sudstva, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, snažnije štiti ljudska prava i slobodu štampe.

Danas su Evropljani jasno ukazali gostima iz Podgorice da, kada je riječ o napretku crnogorske države prema evropskim integracijama, smatraju kako je u posljednje vrijeme učinjen krupan napredak. Tačnije, od decembra 2008. kada je Podgorica predala aplikaciju za evropsko članstvo, a Evropska komisija potom uzvratila opsežnim upitnikom. Na to su vlasti u Podgorici decembra prošle godine i odgovorile, a konačan sud Komisije o tome se očekuje tokom ove, 2010. godine. U medjuvremenu, Crna Gora je, zajedno sa Srbijom i Makedonijom, dobla bezvizni režim sa državama Šengena, što se u sjedištu evropskih institucija smatra još jednim korakom na približavanju Podgorice i Brisela.

"Prošla godina je bila veoma važna jer smo bili u mogućnosti da napredujemo u odnosima izmedju Evropske unije i Crne Gore. Usvojili smo liberalizaciju viznog režima od 19. decembra, a pored toga tekao je i proces reformi u Crnoj Gori, što je korak bliže usvajanju evropskih standarda",
kazao je u ime španskog predsjedništva Unije, španski državni sekretar za vanjske poslove Angel Losada.

Ipak, u krajnjem sve zavisi od nas. Dakle, da postoje procedure i pravila kojih se moramo pridržavati, postoje obaveze koje moramo ispuniti i da nema prečica na evropskom putu. Mi ne postavljamo nikakve vještačke rokove i nijesmo opterećeni rokovima. Rekao bih da smo opterećeni zadacima i obavezama i vjerujem da će nas kvalitet tog našeg rada i kompetentnost u daljem procesu preporučiti za brži progresi ka krajnjem cilju-članstvu u Evropskoj uniji”, naglasio je crnogorski šef diplomatije Milan Roćen.

"Ključna stvar za Evropsku komisiju, bilo da daje preporuku za otvaranje pregovora o prijemu sa Crnom Gorom, bilo da tek razmišlja o tome, su rezultati u crnogorskom nastojanju da ispuni političke kriterije za članstvo. Postignut je realan napredak, ali stoji takodje i poziv da se ulože dodatni napori u oblastima kao što je efikasnost i nezavisnost sudstva, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, zaštita ljudskih prava, sloboda štampe. Sve ovo su stavke koje će se uzeti u razmatranje pri gradnji našeg stava i veoma je važno za crnogorsku državu da u potpunosti odgovori evropskim standardima", istakao je direktor Direktorata Evropske komisije za proširenje Majkl Li.




XS
SM
MD
LG