Linkovi

Otrovne kobasice u službi nauke


<!-- IMAGE -->

Australijski naučnici eksperimentišu sa jednim novim načinom za suzbijanje širenja jedne od najopasnijih štetočina. Takozvane trščane žabe, koje se naglo šire Severnom teritorijom Australije, otrovne su za male sisare. Naučnici sada pokušavaju da nekako nauče druge životinje da trščane žabe ostave na miru.

Mali australijski torbar živeo je od Zapadne Australije pa do Severne teritorije i Kinslenda, sve dok se nisu pojavile otrovne trščane žabe. Od tada, ovih životinjica je sve manje.

Linda Vejret, iz Severnog rezervata, kaže da se mali torbari sada retko viđaju u prirodi.

"I pre pojave trščane žabe broj torbara je opadao, ali sada je taj pad dramatičan. Jedva da imamo par zabeleženih susreta sa njima," kaže Linda Vejret, iz Prirodnog rezervata Severne teritorije.

<!-- IMAGE -->

Nekoliko ovih životinjica u rezervatu sada učestvuju u projektu njihovog očuvanja. Istraživač sa Sidnejskog univerziteta, Stefani O'Donel, kaže da su ona i njene kolege usvojili jedan neobičan pristup tom problemu.

"Pokušavamo namerno da ih otrujemo kako bi miris i izgled žaba asocirali sa jakim bolom u stomaku ili jakim povraćanjem i kako bih više ne bi lovili," kaže O'Donel.

U tu svrhu, istraživači melju neotrovne delove žaba, u samleveno meso ubacuju otrovnu supstancu, a zatim od te smese prave kobasice. Od 30 žaba dobija se oko pola metra kobasice. Naučnici kažu da početni rezultati pokazuju da životinje koje okuse ovakvu kobasicu više ne love otrovne žabe.

Inače, trščane žabe su namerno donete u Australiju iz Južne Amerike, 1935. godine, kako bi suzbile jednu vrstu insekata. Međutim, vremenom su se toliko namnožile da su i same postale štetočine koje ugrožavaju druge vrste životinja.

XS
SM
MD
LG