Linkovi

Izvinjenje Mekristala zbog civilnih žrtava u Avganistanu


Izvinjenje Mekristala zbog civilnih žrtava u Avganistanu

Avganistanska vlada juče je saopštila da za vazdušni napad NATO-a na jugu zemlje u kojem je poginulo 27 civila, nema opravdanja. Američki general Stenli Mekristal, u video poruci prevednoj na dari i paštu, uputio je izvinjenje zbog incidenta, naglasivši da su pripadnici NATO-a i avganistanskih snaga smatrali da gađaju pobunjenike u pokrajini Uruzgan. NATO sada shvata da je u napadu ubijen i ranjen određen bropj avganistanskih civila, rekao je general Mekristal, naglasivši da je to bio tragičan gubitak nedužnih ljudi.

<!-- IMAGE -->

Avganistanski civili kopaju još jedan grob za jednog od svojih. Rođaci kažu da je u nedavnom napadu NATO-a u Mardži poginuo brat ovog čoveka.

„Tokom borbe, napali su i nas i ranili mog brata. Doneo sam ga u bolnicu, ali je umro, tako da sam ga ovde sahranio“
, kaže brat žrtve Sajed Vali.

Vali je jedan od hiljada raseljenih stanovnika Mardže. On kaže da mu je u napadima poginuo i otac. Koalicioni komandanti se izvinjavaju.

Jasno nam je da nam se kredibilitet ruši ako ubijamo ljude koje zapravo pokušavamo da zaštitimo. Prema toma, od kritične važnosti nam je da izbegavamo ponavljanje ovakvih incidenata“, istakao je general-potpukovnik Nik Parker.

Svejedno, avganistanski zvaničnici i analitičari brinu da bi stradanje civila moglo da šteti akcijama protiv pobunjenika.

„Veoma nam je teško. Teško je da narodu u Avganistanu odgovorimo zbog čega civili ginu“, kazao je član parlamenta Šukrija Barakzaj.

NATO preduzima mere za zaštitu civila. Ali su te mere suočene sa velikim iskušenjima u Mardži.

General Mekristal čini sve što može da izbegne civilne žrtve. Ali činjenica je i da se pripadnici Talibana mešaju sa civilima. Koriste ih kao štit, što komandantu na terenu očigledno komplikuje donošenje odluka“, navodi sekretar za odbranu Robert Gejts.

<!-- IMAGE -->

Slično je rekao i generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

Takođe nam je poznato da Taliban upotrebljava, ili zloupotrebljava žene i decu kao ljudski štit na krovovima, prozorima i drugde. Oni ne brinu o tome.“

Rasmusen je rekao da statistika Ujedinjenih nacija ukazuje da je Taliban kriv za većinu civilnih pogibija. Vojni zvaničnici kažu da ofanziva u Mardži napreduje, mada sporo. U međuvremenu, dve stotine policajaca je pristiglo tokom vikenda – da počne da patrolira, dok pripadnici združenih snaga snabdevaju stanovnike hranom i ćebadima.

„Mnogi su ovde živeli zajedno sa Talibanom, što znači da će stati uz onoga ko može da im obezbedi sigurnost. Ovde smo zbog toga. Ako bismo mogli da pridobijemo ljude da stanu uz nas, to bi nam mnogo pomoglo u borbi protiv Talibana“, kaže kapetan Kris Tomas.

XS
SM
MD
LG