Linkovi

Sunitski ekstremista primao pomoć od SAD?


Sunitski ekstremista primao pomoć od SAD?
<!-- IMAGE -->

Iranski funkcioneri kažu da je vođa jedne sunitske ekstremističke grupe, uhapšen u inostranstvu, imao veze sa Sjedinjenim Državama.

Iranski državni mediji izveštavaju da su pripadnici službi bezbednosti danas uhapsili Abdulmaleka Rigija, tokom leta iz Dubaija za Kirgistan. Rigi je vođa ekstremističke grupe Džundala, koja se okrivljuje za nekoliko smrtonosnih napada u Iranu.

Iranska državna televizija navela je izjavu iranskog ministra obaveštajnih aktivnosti, Hejdara Moslehija, koji je rekao da je Rigi boravio u jednoj američkoj vojnoj bazi 24 sata pre hapšenja i da su mu Amerikanci izdali avganistanski pasoš.

Iran je i ranije optuživao Sjedinjene Države da finansiraju grupu Džundala u nastojanju da destabilizuju iransku vladu. Vašington odbacuje tu optužbu.

Iranske vlasti, koje kažu da je Džundala bazirana u Pakistanu, tražile su od Islamabada da im izruči Rigija, pošto je njegova grupa preuzela odgovornost za jedan bombaški napad u oktobru, u Iranu.

U tom napadu, u iranskoj pokrajini Sistan-Balučistan, ubijeno je 57 ljudi, uključujući pripadnike Iranske revolucionarne garde.

XS
SM
MD
LG