Linkovi

Avganistan: 27 civila poginulo u vazdušnom napadu NATO


<!-- IMAGE -->

Avganistanska vlada je saopštila da je u vazdušnom napadu snaga NATOa, u južnom Avganistanu poginulo 27 civila.

Avganistanski Savet ministara izdao je danas saopštenje u kome se kao "neopravdan" osuđuje taj incident, koji se dogodio u pokrajini Uruzgan.

NATO je saopštio da je meta napada bila grupa ljudi za koje se verovalo da su pobunjenici koji su se pripremali za napad na savezničke snage. U saopštenju NATOa kaže se da su posle napada vojnici NATOa pronašli žene i decu i prebacili ih u medicinske ustanove.

U međuvremenu, u istočnom Avganistanu, policija je saopštila da je bombaš samoubica ubio najmanje 14 ljudi, među njima i jednog uticajnog plemenskog lidera.

Policija u pokrajini Nangarhar kaže da je meta napada bio jedan sastanak plemenskih starešina.

Komandant NATO snaga u Avganistanu, američki general Stenli Mekristal izrazio je žaljenje zbog pogibije civila u Uruzganu i obećao saradnju u zajedničkoj istrazi.

Uruzgan leži severoistočno od pokrajine Helmand, u kojoj NATO i avganistanske snage učestvuju u velikoj zajedničkoj operaciji protiv talibanskih pobunjenika, u gradu Mardža.

U toj ofanzivi, koja traje već nedelju dana, ubijeno je 16 civila, 120 pobunjenika i 13 vojnika NATOa.

Komandanti NATOa izveštavaju o sporom napretku u Mardži zbog, kako su rekli, "neprestanog otpora" pobunjenika.

Funkcioneri Ujedinjenih nacija izjavili su za Glas Amerike da je od početka operacije Mardžu i okolinu napustilo oko 3 hiljade porodica.

XS
SM
MD
LG