Linkovi

Balkenende: Povlačenje holandskih snaga do avgusta


Balkenende: Povlačenje holandskih snaga do avgusta
Balkenende: Povlačenje holandskih snaga do avgusta

Holandski premijer Jan Peter Balkenende kaže da očekuje da holandski kontingent napusti Avganistan prema planu do kraja godine. On je to rekao kao gost holandske televizije, dan pošto mu se vlada raspala posle saopštenja glavnog koalicionog partnera da ne podržava produženje mandata holandskih trupa u Avganistanu.

<!-- IMAGE -->

Gotovo dve hiljade holandskih vojnika, pretežno u pokrajini Uruzgan na jugu Avganistana, treba da se vrati kući do avgusta. Spor oko holandskih trupa je izbio posle zahteva Sjedinjenih Država da saveznici iz NATO-a izdvoje više vojnika i sredstava za rat u Avganistanu.

Na jugu zemlje, koalicione i avganistanske snage nastavljaju ofanzivu na tradicionalno talibansko uporište Mardžu. NATO je danas saopštio da ofanziva u pokrajini Helmand postojano napreduje, ali da koalicione trupe i dalje nailaze na otpor u Mardži. Američki general Dejvid Petreus, koji je nadgleda ratove u Avganistanu i Iraku, rekao je da su borbe u Mardži početna bitka u dugoj kampanji, koja će verovatno potrajati 12 do 18 meseci.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai je juče ponovo uputio poziv pripadnicima Talibana da prihvate mir i pridruže se vladi. Agencija Rojters prenosi da je portparol Talibana odbacio predsednikovu ponudu mira, s obrazloženjem da je Karzai samo marioneta koja ne može da predstavlja zemlju ili vladu. Prilikom otvaranja sednice afganistanskog parlamenta u Kabulu, Karzai je zatražio od koalicionih trupa da spreče stradanje civila. NATO kaže da u daljem toku ofanzive u Mardži nastoji da smanji broj civilnih žrtava.

XS
SM
MD
LG