Linkovi

Julija Timošenko povukla žalbu na izborne rezultate


Julija Timošenko povukla žalbu na izborne rezultate

Ukrajinska premijerka Julija Timošenko povukla je žalbu na rezultat drugog kruga predsedničkih izbora, na kojima je pobedio njen rival Viktor Janukovič, navodeći da nema poverenja da će sud utvrditi pravu istinu.

<!-- IMAGE -->

Timošenko je neočekivani potez povukla u subotu ujutru, kada se pojavila pred Vrhovnim upravnim sudom u Kijevu, navodeći da smatra da je “besmisleno dalje nastavljati sa slučajem” jer sud nije zainteresovan da zaista sprovede pravdu. U petak je Julija Timošenko pozvala sud da pažljivo razmotri sve dokaze o nameštanju drugog kruga predsedničkih izbora u Ukrajini, nastojeći da žalbom blokira inauguraciju Viktora Janukoviča, planiranu za četvrtak. Ranije ove nedelje, ukrajinski sud je suspendovao rezultate izbora 7. februara dok se ne donese presuda o žalbi Julije Timošenko.

Viktor Janukovič pobedio je premijerku Timošenku za više od 3,5 procenta. Ona tvrdi da je u pitanju bila masovna izborna prevara, u toku koje je manipulisano sa oko milion glasova, što je uticalo na ishod. Evropski izborni posmatrači, medjutim, ocenjuju da su predsednički izbori u Ukrajini bili slobodni i pošteni. Povlačenjem žalbe Julije Timošenko otvoren je put za Janukovičevu inauguraciju 25. februara.

XS
SM
MD
LG