Linkovi

Raspad holandske vladajuće koalicije zbog Avganistana


Raspad holandske vladajuće koalicije zbog Avganistana
Raspad holandske vladajuće koalicije zbog Avganistana

Holandska vladajuća koalicija raspala se pošto dve najveće stranke nisu uspele da se dogovore o povlačenju holandskih vojnika iz Avganistana, saopštio je premijer Jan Peter Balkenende.

<!-- IMAGE -->

On je novinarima izjavio da Laburistička partija, druga najveća stranka njegove koalicije, napušta vladu zbog nepremostivih neslaganja u vezi sa produžetkom holandske vojne misije u Avganistanu.

Demohrišćanska stranka premijera Balkenendea predlaže da holandski vojnici, u smanjenom sastavu, ostanu u Avganistanu godinu dana duže od avgusta 2010, koji je prvobitno odredjen kao rok za povlačenje.

Medjutim, Laburistička stranka potpredsednika vlade Vutera Bosa, suprotstavila se toj ideji na pregovorima koji su, više od 15 sati, vodjeni u Hagu.

NATO je prethodno pozvao Holandiju da razmotri produžetak svoje vojne misije u Avganistanu. Portparol NATO-a, Džejms Apaturaj, odbio je da danas komentariše pad holandske vlade.

Balkenende, čija je vlada stupila na dužnost pre tri godine, nije pomenuo raspisivanje novih izbora, ali ostavka članova Laburističke partije ostavlja njegovu vladu bez potrebne većine, pa se očekuje da će izbori biti održani u toku ove godine.

XS
SM
MD
LG