Linkovi

Američki kongresmen Erl Pomeroj u poseti Srbiji


Američki kongresmen Erl Pomeroj u poseti Srbiji
<!-- IMAGE -->

Član Predstavničkog doma američkog Kongresa, Erl Pomeroj, doputovao je u višednevnu posetu Srbiji. Osim razgovora sa srpskim zvaničnicima Pomeroj će posetiti Kraljevo, to jest domaćine, kod kojih je boravio 1973. godine u okviru programa studentske razmene.

"Sjedinjene države podržavaju članstvo Srbije u Evropskj uniji", izjavio je potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić posle današnjeg razgovora sa članom predstavničkog doma američkog Kongresa Erlom Pomerojom, koji se nalazi u višednevnoj poseti Srbiji:

"Imamo, i danas smo čuli, svesrdnu podršku Sjedinjenih država za što brže uključenje Srbije u EU. Naravno, Amerika nije deo EU, ali njen glas je itekako uticajan u dijalogu sa Briselom i važan glas za našu evropsku budućnost", rekao je Đelić.

Đelić je ukazao da je u razgovorima sa Pomerojom konstatovano da između SAD i Srbije postoje velike razlike u vezi sa pitanjem Kosova, ali i da su posle posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena odnosi dve zemlje intenzivirani i da postoji saglasnost u mnogim drugim pitanjima.

"Zahvalan sam potpredsedniku Vlade Đeliću na vremenu, jer znam da je ova nedelja bila puna aktivnosti, imali ste posetu delegacije Senata SAD, ali i predstavnika EU. To nije slučajno, već odraz napora Srbije da postane članica Evropske unije", rekao je kongresmen Pomeroj.

Đelić je najavio da će u aprilu posetiti SAD, kada će biti potpisan i prvi sporazum o naučno-tehničkoj saradnji Srbije i SAD. S obzirom da Pomeroj dolazi iz uspešne poljoprivredne države Severne Dakote, dvojica zvaničnika su se dogovorila da se tokom posete Sjedinjenim Državama Đelić sastane i sa eventualnim zainteresovanim investitorima u domenu poljoprivrede i tehnologije.

U međuvremenu, drugog dana boravka u Beogradu visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton sastala se sa šefom diplomatije Vukom Jeremićem, koji je izrazio spremnost Beograda za nastavak intenzivnog zajedničkog angažovanja sa Briselom u cilju približavanja regiona Zapadnog Balkana EU. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, tokom susreta Jeremić - Ešton razgovaralo se i o procesu evropskih integracija Srbije, kao i o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji. Iz Beograda, Ketrin Ešton je otputovala za Prištinu.

XS
SM
MD
LG