Linkovi

Kina uložila protest američkom ambasadoru zbog posete dalaj lame


<!-- IMAGE -->

Funkcioneri u Pekingu pozvali su američkog ambasadora kako bi uložili protest zbog jučerašnjeg sastanka predsednika Baraka Obame sa proteranim duhovnim liderom Tibeta, dalaj lamom.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova navodi da je zamenik ministra inostranih poslova,, pozvao ambasadora Džona Hantsmana da bi uložio, kako je ministarstvo navelo, „ozbiljan protest“, povodom sastanka dalaj lame sa predsednikom Obamom. Nekoliko sati posle razgovora dvojice dobitnika Nobelove nagrade za mir u Vašingtonu, predstavnik kineskog Ministarstva inostranih poslova izdao je saopštenje u kojem se navodi da je taj sastanak naneo štetu američko-kineskim odnosima.

Predstavnica američke ambasade rekla je da je Vašington očekivao gnevnu reakciju Pekinga. Ona je istakla da je ambasador Hantsman rekao zameniku ministra inostranih poslova Tiankaiju da je vreme da dve zemlje krenu napred i ponašaju se u duhu saradnje. Predstavnica ambasade takođe je demantovala tvrdnje da predsednikov sastanak sa dalaj lamom signalizuje oštriji stav prema Kini u pogledu ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG