Linkovi

Ešton: Budućnost Srbije u EU


Ešton: Budućnost Srbije u EU

Posle Sarajeva, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton doputovala je u dvodnevnu posetu Beogradu. Tokom dana Eštonova se sastala sa predsednikom i premijerom Srbije, Borisom Tadićem i Mirkom Cvetkovićem, kao i predstavnicima civilnog sektora.

<!-- IMAGE -->

U prvu posetu Beogradu od kako je preuzela vođenje evropske diplomatije, Ketrin Ešton je došla sa porukom da budućnost Srbije i celog regiona Zapadnog Balkana leži u Evropskoj uniji.

Naša poruka je jasna; Evropska unija će biti uz vas sve dok se vi ne pridružite Uniji, rekla je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost u današnjem obraćnju predstavnicima civilnog sektora - "Pozdravljamo zahtev Srbije za status kandidata koji vidimo kao dokaz predanosti Vlade i građana procesu pridruživanja i poštovanja naših zajedničkih vrednosti. Drago mi je što proces pridruživanja podržava tako veliki broj građana i nadam se da će taj entuzijazam da se održi. Proces pridruživanja je dug, traži stalne reforme i ponekad je težak, ali na kraju dolazi i nagrada".

Za Srbiju je ključna saradnja sa Hagom, rekla je Eštonova i dodala da očekuje da će i sledeći izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala biti pozitivan. A u sklopu promena koje se očekuju od zemalja kandidata, pred Srbijom je i suočavanje sa prošlošću, istakla je Ketrin Ešton.

"Takođe mi je veoma drago zbog inicijative predsednika Tadića da se parlamentarnom rezolucijom osudi masakr u Srebrenici koji se dogodio pre više od deset godina. To je važan korak suočavanja sa zločinima i duhovima prošlosti".

<!-- IMAGE -->

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost se danas sastala i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, koji je izrazio nadu da će u najskorije vreme biti razmotren zahtev Srbije za članstvo u EU. Tadić je rekao i da Srbija nastavlja potragu za haškim beguncima, da želi najbolje moguće odnose sa zemljama regiona i kao i da podržava integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

U razgovorima sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem Eštonova je poručila da Srbija ima dosta toga da uradi, ali i da je stekla osećaj posvećenosti sprovođenju neophodnih reformi. Cvetković je gošći predstavio planove Srbije na putu ka EU za ovu godinu, a po njegovim rečima, razgovarano je i o ekonomskoj i finansijskoj situaciji u Srbiji, Kosovu i Metohiji, kao i borbi protiv organizovanog kriminala.

XS
SM
MD
LG