Linkovi

Tojota razmatra opoziv "Korole"


<!-- IMAGE -->

Nakon opoziva više od osam miliona vozila, japanska autokompanija Tojota sada razmatra da sa tržišta povuče i izuzetno popularni model Korolu, zbog mogućih problema na upravljačkom mehanizmu. Predsjednik kompanije, Akio Tojoda, u međuvremenu je saopštio da neće svjedočiti pred kongresnim odborom koji ispituje nedavne propuste u pogledu bezbjednosti Tojotinih automobila. Tojoda je na konferenciji za novinare najavio da će na pitanja američkih zakonodavaca, na pretresima naredne sedmice, odgovorati direktori Tojotinog ogranka u Sjedinjenim Državama.

Nakon tri opoziva, zbog kojih su milioni Tojotinih vozila povučeni sa tržišta, Kongres želi odgovore i to od predsjednika kompanije Akija Tojode, koji je međutim saopštio da neće prisustvovati pretresima.

"Na pretresima će učestvovati predsjednik američkog ogranka Tojote, koji je dobro obaviješten o situaciji. Ja ću iz sjedišta kompanije pružiti punu podršku predsjedniku Inabi."

Tojoda će se možda suočiti sa još jednim opozivom i to najbolje prodavanog automobila na svijetu Korole, zbog mogućih problema na upravljačkom mehanizmu. Direktor kompanije zadužen za kontrolu kvaliteta, Šiniči Sasaki, saopštio je da Tojota ozbiljno razmatra pritužbe, kojih je manje od 100. Sasaki je pojasnio da je moguće da vozači imaju osjećaj da gube kontrolu nad volanom, ali da još nije poznato zašto. Takođe je naglasio da kompanija razmatra opoziv tog modela, ali da još nije doneta konačna odluka.

"Ukoliko bude riječ o bezbjednosnom problemu, naravno da ćemo donijeti odluku o opozivu. Ako to nije slučaj, rješavaćemo pritužbe potrošača na uobičajan način i savjetovati ih kako da riješe problem.”

Kada je riječ o prethodnim opozivima, predsjednik kompanije kazao je da je Tojota usredsređena na poboljšanje bezbjednosnih standarda.

"Žurili smo da povećamo proizvodnju i nismo uložili dovoljno truda i vremena u obučavanje radnika koji bi vodili računa o standardima u pogledu kvalitetu.”

<!-- IMAGE -->

Kao rezultat toga, biće ponovo zaustavljena proizvodnja u pojedinim američkim fabrikama, kako bi se smanjio inventar. Veliki broj prodavaca Tojotinih automobila smatra da je to dobrodošla vijest, zbog pada prodaje.

"Još nismo sigurni koliki je pad prodaje zbog opoziva. Svakog dana na snazi su upozorenja na mećave, što je sigurno uticalo na prodaju”, kaže Stiv Gejts, predstavnik Tojotinih fabrika u Kentakiju.

Još nije poznato ni koliko će vremena Tojota imati na raspolaganju da prevaziđe ovu krizu - prije nego što zauvijek izgubi povjerenje potrošača.

XS
SM
MD
LG