Linkovi

Obama: Program za podsticanje privrede funkcioniše


Obama: Program za podsticanje privrede funkcioniše

Predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama, na godišnjicu donošenja zakona o paketu za podsticaj američke privrede, danas je u Beloj kući izjavio da se pokazalo da je sprovodjenje te mere bilo ispravno, iako politički kontroverzno.

<!-- IMAGE -->

Republikanci medjutim tvrde da je plan neefikasan, da nije doprineo smanjenju nezaposlenosti i da je glavni razlog za ogroman američki budžetski deficit. Obama sutra treba da potpiše zahtev za osnivanje dvostranačke komisije, koja će pokušati da pronadje način za rešavanje komplikovanog političkog problema smanjenja deficita, koji bi naredne godine mogao da dostigne čak 1600 milijardi dolara.

Što se tiče paketa mera za podsticaj privrede, američki predsednik kaže da je misija obavljena; ili barem delom obavljena.

"Godinu dana kasnije, druga ekonomska depresija više nije mogućnost i to najviše zahvaljujući ekonomskom planu za podsticaj privrede", rekao je Obama.

U izveštaju objavljenom na godišnjicu donošenja kontroverznog zakona za podsticaj privrede, Obamina administracija navodi da je tokom prve godine otvoreno ili spašeno oko 2 miliona radnih mesta, a predvidja se da će ostatak sredstava iz paketa ove godine omogućiti otvaranje ili spašavanje dodatnih jedan i po milion radnih mesta.

Kako bi se odbranio od neistomišljenika, predsednik Obama bio je okružen ljudima koji su najviše profitirali od tih poslova.

"Ovim planom će se finansirati oko trećina ukupnog poslovanja njegove kompanije", rekao je predsednik aludirajući na jednog prisutnog privrednika.

Mnogi od tih poslova su, medjutim, privremeni.

"Izgubićemo sve pozicije koje smo otvorili i spasili", zabrinut je načelnik školskog distrikta u Jutiki, Džejms Vilis.

<!-- IMAGE -->

A bilo je i problema. Naime, u izveštaju se navodi da postoji mogućnost da se 20 agencija, kojima je dodeljeno 45 miliona dolara, suoče sa optužbama za prevaru, utaju ili proneveru novca. Potvrdjeno je, medjutim, da je 57 odsto od 787 milijardi dolara stimulativnog paketa, odnosno 454 milijardi dolara, do sada vraćeno u ekonomiju. Bela kuća šalje visoke zvaničnike, pa čak i potpredsednika da širom zemlje reklamiraju taj podatak.

"I vi i ja znamo da podsticajni program, bez ikakvog pogovora, funkcioniše", rekao je američki potpredsednik Džozef Bajden.

Administracija ima dobar razlog za takvu kampanju, s obzirom da većina Amerikanaca i dalje nije uverena u delotvornost podsticajnog plana. Nedavno istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da svega 6 odsto Amerikanaca smatra da je taj program pomogao u otvaranju novih radnih mesta, dok je čak 48 odsto skeptično i tvrdi da neće biti otvoreno ni jedno novo radno mesto.

XS
SM
MD
LG