Linkovi

Klinton: SAD će tražiti uvođenje sankcija Iranskoj revolucionarnoj gardi


Klinton: SAD će tražiti uvođenje sankcija Iranskoj revolucionarnoj gardi

Američka državna sekretarka, Hilari Klinton, izražava zabrinutost u pogledu Iranske revolucionarne garde, ali ističe da su Sjedinjene Države, uprkos zalaganju da se Iranu uvedu dodatne sankcije, i dalje otvorene za dijalog sa Teheranom. Hilari Klinton je to izjavila u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike, na kraju posete državama Persijskog zaliva. U medjuvremenu, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad preti da će svaka zemlja koja traži da se njegovoj zemlji uvedu dodatne sankcije - „zažaliti“.

<!-- IMAGE -->

Američka državna sekretarka je rekla da iranska Revolucionarna garda stiče sve veći uticaj i preuzima preveliku kontrolu nad bezbednošću i donošenjem odluka na političkom i ekonomskom planu. Ona je takodje ukazala da zalaganje Vašingtona za uvodjenje dodatnih sankcija Iranu pre svega ima za cilj iransku Revolucionarnu gardu. Državna sekretarka gardu krivi za nasilje nad političkim protivniima u Iranu:

„Usredsređujemo naše sankcije na iransku Revolucionarnu gardu. Ona je duboko umešana u trgovinsku i poslovnu i investicionu delatnost Irana. Garda je vlasnik važnih institucija kao što je na primer aerodrom, što znači da je angažovana u mnogim stvarima a to zabrinjava.“

Državna sekretarka traži podršku država Persijskog zaliva za nove sankcije Iranu u nadi da će Teheran pod pritiskom pristati na predloženu razmenu uranijuma. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad međutim upozorava da Iran ne prihvata takav pritisak:

„Naravno, ako neko želi da radi protiv Irana, uzvratićemo drugačije nego do sada. Nećemo davati dodatne savete niti razjašnjavati i objašnjavati. Definitivno, preduzećemo protivakciju koja će ih kao i obično naterati da zažale.“

Prema predlogu sastavljenom pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, od Irana se traži da uputi svoj nisko obogaćeni uranijum u inostranstvo u zamenu za nuklearno gorivo, da bi se ograničile moguće sposobnosti Irana da proizvede nuklearno oružje.
Takve strepnje je dodatno povećalo saopštenje Teherana da već obogaćuje uranijum do 20 odsto. Medjunarodna zajednica strahuje da bi Iran mogao da intenzivira taj proces do nivoa potrebnog za proizvodnju nuklarnog oružja. Iran tvrdi da da razvija nuklearni program u mirnodopske svrhe. Državna sekretarka Hilari Klinton je pojasnila američki stav:

„Nikada nećemo zatvoriti vrata. Nećemo povući pruženu ruku, ali je predsednik Obama poručio Irancima da treba da otvore pesnicu da bi mogli da se rukuju. Naša strategija je uvek imala dva koloseka i uvek smo govorili o pritisku i sankcijama.“

Sjedinjene Države, Rusija i Francuska su u međuvremenu napisale zajedničko pismo Medjunarodnoj agenciji za atomsku energiju, u kojem izražavaju zabrinutost povodom nedavnih tvrdnji Irana da obogaćuje uranijum do višeg stepena.

XS
SM
MD
LG