Linkovi

Prošla godina najopasnija za novinare


Prošla godina najopasnija za novinare
Prošla godina najopasnija za novinare
<!-- IMAGE -->

71 novinar izgubio je život obavljajući svoju profesiju 2009. godine, navodi se u godišnjem izveštaju Komiteta za zaštitu novinara, što prošlu godinu čini najsmrtonosnijom za pripadnike te profesije od 1992, kada je njujorška organizacija počela da vodi dokumentaciju o pretnjama reporterima i njihovim saradnicima širom sveta.

Velikom broju žrtava medju novinarima doprineo je masakr nad više od 30 medijskih radnika za vreme izborne krize na Filipinima. U izveštaju se takodje ističe a je više od 90 novinara uhapšeno u Iranu posle spornih predsedničkih izbora, dok je režim nastojao da ućutka glasove kritike. Dok je nasilje nad novinarima smanjeno u Iraku, opasnosti su povećane u Somaliji, Avganistanu i Pakistanu. Samostalni novinari, takozvani “frilenseri”, i novinari koji tekstove objavljuju na Internetu ugroženi su više nego ikada ranije, navodi Komitet za zaštitu novinara.

Kada je reč o zemljama regiona, Srbija se ove godine ne nalazi na listi, kao ni Crna Gora. Kosovo je kritikovano zbog pretnji upućenih Džeti Džari, urednici kosovske kancelarije Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i njenim kolegama. Kada je reč o Hrvatskoj, u izveštaju se navodi slučaj fizičkog napada na reportera Medjimurskih novinara Stjepana Mesarića, i pretnje zbog kojih je dvoje hrvatskih novinara stavljeno pod zaštitu policije. S druge strane, kao pozitivan razvoj pominje se podizanje optužnice protiv osam osoba zbog ubistva urednika nedeljnika “Nacional”, Ive Pukanića.

XS
SM
MD
LG