Linkovi

Obama: Dva nova nuklearna reaktora u Džordžiji


Obama: Dva nova nuklearna reaktora u Džordžiji

Američki predsednik Barak Obama kaže da je finansiranje prvih nuklearnih reaktora u zemlji posle 30 godina, samo početak sprovođenja plana za ukidanje nacionalne zavisnosti od energetskih izvora iz inostranstva.

<!-- IMAGE -->

Obama je danas na skupu u centru za dokvalifikaciju radnika u blizini Vašingtona, saopštio da država izdvaja kreditna sredstva u iznosu od osam milijardi dolara za izgradnju dva nova reaktora u blizini Atlante, u državi Džordžija. Obama je radnicima i službenicima tog centra rekao da Sjedinjene Države moraju da rade više na proizvodnji čiste energije da bi smanjile zavisnost od uvoza nafte. On je upozorio da druge zemlje, među kojima je i Kina, već mnogo ulažu u nuklearnu energiju i da su Sjedinjene Države u opasnosti da zaostanu.

Garancije za kredit su deo programa u vrednosti od 18 i po milijardi dolara koji je američki Kongres usvojio 2005. Predsednik u svom budžetskom predlogu za 2011, predlaže da se finansiranje tog programa poveća na 54 milijarde, a takođe je i izrazio uverenje da je nuklearna energija tema koja može da doprinese ujedinjenju duboko podeljenog Kongresa.

XS
SM
MD
LG