Linkovi

Vašington: Iranu nije ponuđen nov sporazum


Vašington: Iranu nije ponuđen nov sporazum
<!-- IMAGE -->

Iran je saopštio da proučava novi predlog Sjedinjenih Država, Rusije i Francuskom o nuklearnom gorivu, mada Vašington, Pariz i Moskva demantuju da je bilo novih ponuda.

Iranska agencija ILNA danas je navela izjavu šefa iranske Organizacije za atomsku energiju, Alija Akbara Salehija, da su ti predlozi izneti pošto je Teheran najavio da dodatno obogaćuje uranijum.

Predstavnik francuskog ministarstva inostranih poslova Bernar Valero odbacio je Salehijevutvrdnju, rekavši da je jedini predlog ponudjen Iranu onaj koji je prošlog oktobra objavila Medjunarodna agencija za atomsku energiju. Novinska agencija Interfaks izveštava je Rusko ministarstvo inostranih poslova takodje saopštilo da Moskva i njeni partneri ne iznose nikakve nove predloge Teheranu.

Iran je poslao mešovite singale o tome da li će prihvatiti taj predlog, koji predvidja da Teheran pošalje svoj uranijum u inostranstvo na dalje obogaćivanje, kako bi se ublažila zabrinutost međunarodne zajednice u pogledu iranske sposobnosti da razvije nuklearno oružje.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je za to vreme zatražio od ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva da podrži oštrije sankcije, kojima će iranski energetski sektor biti kažnjen zbog nuklearnog programa Teherana. Netanjahu je posle razgovora u Moskvi izjavio da bi meta sankcija Iranu trebalo da bude energetski sektor, uključujući uvoz i izvoz goriva. Izraelski premijer je rekao da je ruski predsednik pokazao da potpuno razume iranski nuklearni problem.XS
SM
MD
LG