Linkovi

O ukrajinskim izborima raspravljaće se pred sudom


O ukrajinskim izborima raspravljaće se pred sudom
<!-- IMAGE -->

Ivan Kirilenko, šef političkog bloka Julije Timošenko, saopštio je nameru stranke predsednice vlade, da se obrati Vrhovnom administrativnom sudu zemlje.

Kirilenko je rekao da njegov blok poseduje suštinske i ozbiljne argumente za reviziju obavljenih izbora na ukrajinskom sudu.

Timošenkova tvrdi da je njen izborni protivnik Viktor Janukovič ukrao više od milion glasova. Prema zvaničnim izbornim rezultatima Janukovič je osvojio oko 900 hiljada glasova više od Timošenkove. Međutim, njena tvrdnja da su neki evropski posmatrači spremni da svedoče za nju do sada nije potkrepljena.

Klas Bergman, šef posmatračke delegacije koja predstavalja parlamentarnu skupštinu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju - OEBS - poriče tvrdnju Timošenkove da posmatrači poseduju video dokumentaciju o sistematskom lažiranju izbora.

Većina međunarodnih posmatrača potrvđuje da je bilo izvesnih neregularnosti tokom izbora, ali su saglasni u tome da su izborni rezultati pošteni.

Njihovu ocenu osporava Askold Lozinski, američki državljanin i bivši šef emigrantskog Svetskog ukrajinskog kongresa, koji je takođe nadgledao glasanje. Lozinski kaže da su međunarodni posmatrači pratili svega šest odsto od skoro 34 hiljade izbornih mesta u Ukrajini, i da zato nisu mogli da uoče nepravilnosti.

U nedelju, centralna Izborna komisija Ukrajine zvanično je proglasila Viktora Janukoviča za novoizabranog predsednika zemlje, sa osvojenih oko 49 odsto glasova. Timošenko je dobila 45.5 odsto glasova. Na više od četiri odsto listića nije zaokruženo ime ni jednog ni drugog kandidata.

Janukoviču su na pobedi već čestitali ruski predsednik Dmitrij Medvedev, američki predsednik Barak Obama i drugi zapadni lideri. Savet skupštine evropskog parlamenta pozvao je Janukoviča da uskoro održi govor pred parlamentom u Strazburu.

Zamenik šefa Janukovičeve Partije regiona, Hana Herman, kaže da će Janukovič prvo posetiti Brisel, jer je prvi poziv dobio od predsednika Evropske komisije, Zozea Manueal Baroza. Ruski predsednik Medvedev je na vebsajtu Kremlja takođe uputio poziv Janukoviču na razgovore o širokom spektru pitanja i o saradnji Rusije i Ukrajine.

Predsednik ukrajinskog parlamenta, Volodimir Litvin, je saopštio da bi novoizabrani ukrajinski lider mogao da bude inaugurisan već 25. februara, zavisno od pravnih poteza Timošenkove.

<!-- IMAGE -->

Janukovič je u razgovoru za redakciju BBC-ja na ukrajinskom jeziku rekao da bi za novog premijera mogao da imenuje poslovnog lidera i bivšeg ministra privrede, Serhija Tihipka. Njemu je taj položaj bio ponuđen kao nagrada za eventualnu političku podršku Timošenkovoj tokom predsedničke kampanje. Tihipko je bio na trećem mestu posle prvog kruga predsedničkih izbora.

U međuvremenu, blok Julije Timošenko je saopštio da će zahtevati referendum o promeni ustavnog položaja predsednika i premijera. Parlamentarni šef tog bloka, Ivan Kirilenko, navodi da bi građani morali da se izjasne o tome da li Ukrajina treba da bude predsednička ili parlamentarna demokratija. Mnogi analitičari smatraju da je postojeća, ustavom utvrđena ravnoteža snaga izvor nesuglasica između šefova države i vlade.

XS
SM
MD
LG