Linkovi

Strožija kontrola putnika na britanskim aerodromima


Strožija kontrola putnika na britanskim aerodromima
Strožija kontrola putnika na britanskim aerodromima

Ranije ovog meseca, britanska vlada podigla je nivo opasnosti od terorističkih napada na vrlo ozbiljan. Na britanskim aerodromima sada su uvedeni u upotrebu skeneri za čitavo telo, dok drugi aerodromi širom sveta takođe uvode nove, strožije bezbednosne mere, posle pokušaja bombaškog napada na američki avion na liniji Amsterdam - Detroit.

<!-- IMAGE -->

Londonski aerodrom Hitrou u prvoj je liniji fronta za bezbednost avio saobraćaja, zbog velikog broja letova ka Sjedinjenim Državama. Britanski sekretar za unutrašnje poslove, Alan Džonson, kaže da će skeneri za celo telo biti uvedeni na londonskom i mančesterskom aerodromu, zajedno sa drugim novim merama.

"Vremenom, skeneri će biti uvedeni i drugde, a od svih naših aerodroma ćemo tražiti da do kraja godine ugrade uređaje za otkrivanje eksploziva," rekao je Džonson.

Kroz britanske aerodrome godišnje prođe više od 200 miliona ljudi, od toga sve više na međunarodnim letovima. Neki od putnika biće podvrgnuti pregledu u novim skenerima koji mogu da prodru kroz svaku odeću. Aktivisti za ljudska prava kritikovali su to kao narušavanje privatnosti. Ali član britanskog parlamenta, Ben Valas, koji je nekada radio za proizvođača skenera Kinetik, odbacuje to.

"To je bacanje prašine u oči. Već postoji softver koji stavlja crvene trouglove preko raznih delova tela, i taj softver pokriva ono što vidi skener. Ako putnik nešto nosi to se vidi, ali posmatrač ne vidi nikakve detalje," kaže Valas.

<!-- IMAGE -->

Skeptici kažu da skener nije savršen jer ne može da otkrije tečnosti i plastiku. Britanski funkcioneri takođe će pažljivije razmatrati osobine putnika kako bi identifikovali moguće pretnje. Stručnjak za bezbednost aviona, Kris Jejts, kaže da je potreban sveobuhvatan pristup.

"Skeneri za telo su odgovor, ali ne jedini. Postoje druge stvari na koje treba obraćati pažnju, kao i druge vrste tehnologije," kaže Jejts.

Ova nova mašina u stanju je da otkrije tečnost bez otvaranja suda. Pokušaj korišćenja tečnog eksploziva na jedom letu od Londona za Ameriku i Kanadu 2006. godine, doveo je do zabrane unošenja tečnosti. Arnab Basu je vlasnik kompanije proizvođača ove mašine.

"Izvadite sud, stavite ga u naš skener i za 25 sekundi dobijate signal da li je tečnost opasna ili bezopasna," objašnjava Basu.

Ovi skeneri koriste se uglavnom na letovima ka Sjedinjenim Državama, koji se smatraju najrizičnijim. Funkcioneri kažu da neprestano nastojanje da se bude tehnološki ispred terorista predstavlja veliki izazov.

XS
SM
MD
LG