Linkovi

Koalicioni i avganistanski vojnici prodiru kroz talibansko uporište


<!-- IMAGE -->

Hiljade američkih, britanskih i avganistanskih vojnika prodrlo je preko bombi postavljenih kraj puta i mina iznenađenja u jedno od ključnih talibanskih uporišta u južnom Avganistanu.

Američki helikopteri i oklopna vozila započeli su jutros pre zore napad na poljoprivrednu zajednicu Mardžah, u pokrajini Helmand, tokom prvog dana obimne i dugo najavljivane ofanzive.

Veruje se da je u tom području ukopano do hiljadu pobunjenika, ali američki vojnici kažu da samo povremeno nailaze na otpor. Britanski vojni predstavnik rekao je da je zauzet najmanje jedan od ključnih ciljeva.

Komandant avganistanske vojske, Šer Mohamad Zazai, izjavio je da je tokom početnih borbi "prsa u prsa" ubijeno najmanje 20 talibanskih ekstremista, a da je 11 zarobljeno.

NATO je saopštio da su poginuli jedan američki i jedan britanski vojnik.

Ova ofanziva, nazvana Operacija Moštarak - što na dari jeziku znači "zajedno" - najveća je otkada je zbačena talibanska vlada u Avganistanu, 2001. godine.

U ofanzivi učestvuje oko 15 hiljada američkih, britanskih i avganistanskih vojnika, sa ciljem da se talibani potisnu iz područja koje se smatra stecištem pobunjenika.

XS
SM
MD
LG