Linkovi

Svetski lideri čestitaju Janukoviču na pobedi


Svetski lideri čestitaju Janukoviču na pobedi
<!-- IMAGE -->

Ukrajinskom opozicionom lideru, Viktoru Janukoviču sa svih strana stižu čestitke svetskih lidera povodom njegove pobede na ukrajinskim predsedničkim izborima, što pojačava pritisak na premijerku Juliju Timošenko da prihvati poraz.

Generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen, čestitao je Janukoviču na pobedi na, kako je rekao, "slobodnim, pravičnim i demokratskim" izborima.

Američki predsednik Barak Obama juče je telefonom čestitao Janukoviču, a predstavnik Bele kuće rekao je da je Obama nazvao te izbore miroljubivim izrazom političke volje ukrajinskih birača za jačanje demokratije.

Predsednik Evropskog saveta, Herman fon Rompuj, francuski presednik Nikola Sarkozi, gruzijski predsednik Mihail Sakašvili i ruski predsednik Dmitrij Medvedev takodje su čestitali Janukoviču.

Prema zvaničnim rezultatima, Janukovič je pobedio premijerku Timošenko sa razlikom od 3,5 odsto glasova, u drugom krugu predsedničkih izbora. Medjutim, Timošenko odbija da prihvati poraz, a njeni najviši savetnici kažu da ona nema nameru da podnese ostavku na položaj premijera.

XS
SM
MD
LG