Linkovi

EP odbacio sporazum o razmeni finansijskih podataka sa SAD


EP odbacio sporazum o razmeni finansijskih podataka sa SAD
EP odbacio sporazum o razmeni finansijskih podataka sa SAD
<!-- IMAGE -->

Danas je Evropski parlament odbio privremeni sporazum sa Sjedinjenim Državama kojim bi se omogućiilo američkim istražiteljima da, prateći tokove finansiranja terorizma, kontrolišu finansijske podatke Evropljana. Takva mogućnost je odbijena jer se smatra udarom na privatnost i osnovna prava stanovnika Starog kontinenta.

Danas je Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom odbacuje privremeni sporazum sa Amerikom o razmjeni finansijskih podataka, putem SWIFT mreže finansijske razmjene dvije strane. Uz parlamentarne grupe poput socijal-demokrata, zelenih i liberala koje su bile čvrsto protiv sporazuma u kojem su prepoznale jasan napad na privatnost Evropljana, današnje odbijanje parlamenta je, vjeruje se, posljedica i loše pripreme prijedloga sporazuma od strane Savjeta ministara EU koji tek treba da se navikne na nove, Lisabonskim sporazumom aktivirane moći Parlamenta i po ovom pitanju.

"Kako da kažem 500 miliona Evropljana da izdajemo naše principe samo zato što nismo u stanju tome stati u kraj?" upitala je autorka rezolucije protiv razmjene finansijskih podataka Žanin Enis-Plashert.

Evropska komersarka za unutrašnje poslove, Cecilia Malmstrem odgovorila je:

"Uvjeravam vas da bi samo dio finansijskih podataka bio dostupan ovim sporazumom. A to nikako ne dovodi u pitanje ovlašćenja agencija koje štite privatnost podataka.”

Članica Evropskog parlamenta iz Njemačke, iz redova Zelenih, Rebeka Harms iznijela je sljedeće mišljenje:

"Kada u stvari pogledate kako je terorizam definisan, vidjećete razliku izmedju onoga kako na to gledaju Evropa i Amerika. Vjerujem da je to u suštini problem sa ovim sporazumom."

Član Evropskog parlameta iz Njemačke, socijal-demokrata, Martin Šulc, takodje je bio kritičan:

“Da je ovo američki pristup, moguće njiihova ideja o sigurnosti - u svakom slučaju, to nije u suglasnosti sa zaštitom osnovnih prava, koja mi, kao predstavnici evropskih naroda, moramo garantirati."

Na ovo se danas oglasila i američka misija pri EU, koja je saopštila kako je Vašington razočaran današnjim glasanjem, koje dovodi u pitanje važan anti-teroristički program - podsjeća se kako su brojni američki zvaničnici proteklih dana evropskoj strani pojašnjavali pojedinosti odbačenog sporazuma i detalje koji garantuju zaštitu privatnosti. Zato se još jednom traži da evropski parlamentarci preispitaju svoju odluku i da, još jednom, dopuste da im se predoče sve informacije koje govore o mjerama za zaštitu ličnih podataka.

XS
SM
MD
LG