Linkovi

Spori oporavak od najgore zime u istoriji


Spori oporavak od najgore zime u istoriji

Sjeveroistočni dio Sjedinjenih Država pokušava da se oporavi od druge velike sniježne oluje koja je pogodila to područje za manje od nedjelju dana. Izuzetno opasni uslovi na putevima od Vašingtona do Njujorka paralizovali su službe za pomoć i raščišćavanje širom regiona.

<!-- IMAGE -->

Vladine službe ni danas ne rade, a zatvorene su i škole. Aerodromi su otvoreni, ali sa ograničenim brojem letova. Nacionalna meteorološka služba saopštila je da je u američkoj prijestonici, Filadelfiji i Baltimoru ove zime palo najviše snijega u istoriji.

"Nadamo se da ćemo do sjutra ujutro omogućiti ljudima da napuste kuće i vrate se na posao", izjavio je gradonačelnik Vašingtona, Adrijan Fenti.

Vladine službe ne rade već četvrti dan. Škole su i dalje zatvorene, a autobuski i željeznički transport prekinuti.

<!-- IMAGE -->

"Nikada nisam video nešto ovako. Nema nikoga na putevima", iznenadjen je pomoćnik šefa operacija u prestonici SAD-a.

Snijeg se odvozi na staro groblje u predgrađu prijestonice, gdje se već nalaze ogromne sniježne naslage. Jučerašnja mećava izazvala je velike lančane sudare u Virdžiniji i Pensilvaniji, gdje je djelimično zatvoren dio jednog od glavnih autoputeva.

"Odgovornost je velika, naročito kada treba omogućiti službama hitne pomoći da prođu", objašnjava vozač kamiona za čišćenja snijega, Rej Olivera.

Uslovi na putevima, dalje niz istočnu obalu, bili su još gori. Lokalne vlasti bile su primorane da zatvore tri glavna autoputa u tom području. Gotovo dvije hiljade letova danas je otkazano zbog nevremena.

Spasilačke ekipe rade prekovremeno. Krovovi na velikom broju zgrada u Vašingtonu su srušeni. Spasioci su morali da pretraže neke od građevina kako bi bili sigurni da su prazne.

"Imamo veliki broj beskućnika i nikada ne znate gdje će ko da potraži sklonište", kaže šef vatrogasne i službe hitne pomoći, Denis Rubin.

Nevrijeme bi uskoro trebalo da zahvati i područje od Teksasa do Alabame i Džordžije, što je siguran znak da će zima u Sjedinjenim Državama potrajati duže vrijeme.

XS
SM
MD
LG