Linkovi

NASA lansirala novu opservatoriju za posmatranje sunca


<!-- IMAGE -->

Američka svemirska agencija NASA lansirala je novu orbitalnu opservatoriju za posmatranje sunca, dok se članovi posade šatla Endevor i Međunarodne svemirske stanice pipremaju za izlazak u slobodni prostor.

Rano jutros, NASA je lansirala raketu bez ljudske posade koja je u orbitu ponela takozvanu Opservatoriju za solarnu dinamiku. To lansiranje, predviđeno za sredu, odloženo je za jedan dan zbog jakog vetra.

Svemirska agencija je saopštila da će pomenuta opservatorija služiti tokom narednih pet godina za proučavanje sunca i prikupljanje podataka koji će pomoći naučnicima da predviđaju solarne oluje. Podaci će takođe pomoći da se identifikuju pojave na suncu koje mogu da utiči na svemirske letelice u orbiti, posadu međunarodne svemirske stanice i električne sisteme na zemlji.

U međuvremenu, astronauti na šatlu Endevor pripremaju se da kasnije danas obave prvu od tri predviđene svemirske šetnje, tokom ove 13-dnevne misije. Šatl je juče pristao uz Međunarodnu svemirsku stanicu.

NASA kaže da će astronauti tokom boravka u slobodnom prostoru montirati novi modul, nazvan Tišina, koji je ujedno i poslednji deo orbitalne stanice.

Agencija kaže da su članovi posade prepravili jedno svemirsko odelo za astronauta Boba Benkena, koji će učestvovati u prvoj svemirskoj šetnji, jer je ranac sa baterijom na njegovom originalnom odelu otkazao.

Endevor je lansiran iz Svemirskog centra Kenedi, na Floridi, u ponedeljak. Za ovu godinu predviđena su još četiri leta šatla, koji će posle toga biti povučeni iz upotrebe.

XS
SM
MD
LG