Linkovi

Ahmadinedžad:  Krupan napredak u obogaćivanju uranijuma


Ahmadinedžad:  Krupan napredak u obogaćivanju uranijuma
Ahmadinedžad:  Krupan napredak u obogaćivanju uranijuma
<!-- IMAGE -->

Iran tvrdi da ima sposobnost da obogaćuje uranijum skoro do nivoa potrebnog za nuklearno oružje, ali da nema planove da to i učini.

Obraćajući se danas ogromnoj masi ljudi, na teheranskom Trgu slobode, predsednik Mahmud Ahmadinedžad je rekao da su iranski naučnici proizveli prvu količinu uranijuma obogaćenog do 20 odsto. On je rekao da zemlja ima sposobnost da obogaćuje uranijum do 80 odsto, ali da to neće učiniti jer joj nije potreban tako visoko obogaćen uranijum.

Stručnjaci kažu da je za proizvodnju nuklearnog oružja potreban uranijum obogaćen do 90 odsto, dok zapadne sile izražavaju zabrinutost da Iran nastoji da razvije takvo naoružanje.

Međutim, list Vašington post izveštava da je Iran naišao na značajne teškoće u nastojanju da obogati uranijum. List navodi procenu američkog Instituta za nauku i međunarodnu bezbednost, prema kojoj je iranski nuklearni program naišao na krupnee mehaničke probleme. Procena je zasnovana na izveštajima koje su u poslednje tri godine pripremile Ujedinjene nacije.

XS
SM
MD
LG