Linkovi

Radojičić: Ne postoje razlozi za intervenciju medjunarodne zajednice


Radojičić: Ne postoje razlozi za intervenciju medjunarodne zajednice
Radojičić: Ne postoje razlozi za intervenciju medjunarodne zajednice
<!-- IMAGE -->

Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske se uređuje raspisivanje i sprovođenje referenduma u entitetu, gradu ili opštini i definišu organi za njegovu realizaciju ali ne i referendumsko pitanje. Zakon sadrži odredbe po kojima će referendum biti punovažan ako se o konkretnom pitanju izjasni natpolovična većina registrovanih birača a referendum je definisan kao mogućnost a ne kao obaveza, što praktično znači da poslanici Narodne skupštine ne moraju prihvatiti mišljenje građana izraženo na referendumu.

Predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić smatra da ne postoje bilo kakvi razlozi za intervenciju međunarodne zajednice o ovom pitanju naglašavajući da je potvrde ovih stavova dobio i prilikom nedavnih razgovora sa pojedinim predstavnicima Kongresa i Senata te Stejt departmenta u Vašingtonu.

Za razliku od srpskih zvaničnika predstavnici bošnjačkih političkih stranaka se protive Zakonu o referendumu i građanskim inicijativama smatrajući ga antidejtonskim i protivustavnim.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice, Valentin Incko izjavio je prilikom današnje posjete Banjaluci da treba praviti razliku između Zakona o referendumu i održavanja referenduma podsjećajući da se o ovom Zakonu treba izjasniti i Vijeće naroda a potom, eventualno, i Ustavni sud Republike Srpske.

Inače, OHR je danas pozdravio usvajanje izmjena i dopuna Zakona o državljanstvu Republike Srpske koje je na posebnoj sjednici parlamenta juče, takođe, prihvatila Narodna skupština, a kojima se omogućava građanima Brčko distrikta da izaberu ili promijene svoje entitetsko državljanstvo.

Skoro 11 godina nakon što je Arbitražni tribunal za Brčko naredio Republici Srpskoj i Federaciji BiH da ispoštuju njegovu odluku, Narodna skupština je konačno ispunila svoju obavezu u skladu sa odredbama konačne arbitražne odluke za Brčko, navodi se u saopštenju OHR-a.

OHR, ujedno, izražava i očekivanje da će vlasti Republike Srpske nastaviti i dalje ovim konstruktivnim kursom tako što će omogućiti integraciju Brčkog u pravni okvir BiH u oblasti električne energije te napraviti pomake u rješavanju pitanja međusobnih dugovanja sa distriktom.


XS
SM
MD
LG