Linkovi

SAD razvijaju "značajan režim sankcija" za Iran


SAD razvijaju "značajan režim sankcija" za Iran
<!-- IMAGE -->

Predsednik Barak Obama izjavio je da Sjedinjene Države razvijaju, kako se izrazio, značajan režim mogućih sankcija, kao odgovor na iranski nuklearni program. Do te izjave, najopširnije o Iranu u poslednje vreme, došlo je pošto je Teheran objavio da je započeo obogaćivanje uranijuma do novog, višeg stepena. Ta vest pojačala je postojeću zabrinutost da Tehran radi na razvoju nuklearnog oružja.

Iranski funkcioneri saopštili su da je obogaćivanje uranijuma nastavljeno u utorak, u postrojenju Natanz, u prisustvu inspektora međunarodne agencije za atomsku energiju. Iran insistira da je svrha toga miroljubiva, ali zapadne zemlje podozrevaju da se program koristi za izgradnju nuklearnog oružja.

Juče, u Beloj kući, predsednik Obama je rekao da su vrata još otvorena za Teheran da ponovo stekne poverenje međunarodne zajednice, ili da se suoči sa novim sankcijama.

"Tokom narednih nekoliko nedelja razvićemo značajan režim sankcija koji će im ukazati na to koliko su izolovani od međunarodne zajednice u celini," rekao je Obama.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zaveo je već tri kruga sankcija prema Iranu zbog toga što nije obustavio obogaćivanje uranijuma. Francuska podržava američku inicijativu za uvođenje novih sankcija.

"Sada smo uvereni da je međunarodna zajednica ujedinjena u vezi sa ovakvim ponašanjem Irana," rekao je američki predsednik.

Grupa svetskih sila i Ujedinjene nacije predložili su Teheranu da pošalje uranijum na obogaćivanje u inostranstvo, kako bi ga dobio natrag u obliku goriva za reaktor. U odgovor na to Iran je poslao mešane signale, što je Obama kritikovao.

"To nam pokazuje da, uprkos tvrdnjama da je svrha njihovog nuklearnog programa miroljubiva, oni nastavljaju kursem koji vodi ka izgradnji oružja, što je neprihvatljivo," rekao je Barak Obama.

<!-- IMAGE -->

Sekretar ruskog Saveta bezbednosti, Nikolaj Patrušev, rekao je da odluka Irana o daljem obogaćivanju uranijuma izaziva sumnju u miroljubivost tog programa.

"Iran insistira da ne želi nuklearno oružje već da razvija mirnodopski nuklearni program. Ali akcije koje preduzima, kao što je obogaćivanje uranijuma do 20 odsto, sa razlogom pokreću sumnje u drugim zemljama," rekao je Patrušev.

Kina, koja se protivi dodatnim sankcijama Iranu, juče se založila za rešavanje tog spora putem dijaloga.

XS
SM
MD
LG