Linkovi

Dečja gojaznost problem širom sveta


Dečja gojaznost problem širom sveta
Dečja gojaznost problem širom sveta
<!-- IMAGE -->

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je gojaznost dece sve šira epidemija, koja nije ograničena samo na industrijalizovane zemlje. Zapravo, ta organizacija ukazuje da je stopa rasta gojaznosti veća u zemljama u razvoju nego u razvijenom svetu.

Sjedinjene Države su pokrenule inicijativu širom zemlje protiv dečje gojaznosti. Prva dama Amerike Mišel Obama je na čelu inicijative.

Gojaznost u ovoj zemlji je ravna zdravstvenoj krizi.“

Prema izveštaju sekretara za zdravstvo jedno od troje američke dece ima prekomernu težinu ili je gojazno. Gojaznost dovodi decu u ozbiljnu opasnost.

To je pretnja našoj deci, našim porodicama i što je važnije budućnosti nacije.“

Od 1980, broj gojazne američke dece se udvostručio, a broj ugojenih tinejdžera se utrostručio.
Doktor Bendžamin Kabalero sa Univerziteta „Džons Hopkins“, kaže da je dečja gojaznost ključni faktor rizika za hronične bolesti.

<!-- IMAGE -->

Rekao bih da bi najveći rizik u pogledu učestanosti verovatno bio dijabetes, neodnošenje glukoze, povišeni šećer i naposletku dijabetes tipa dva. Drugi bi mogao da bude visok krvni pritisak. Artritis takodje nije neuobičajen, jer velika težina vrši pritisak na zglobove.“

Širom sveta, procenjuje se da je gojazno oko 22 miliona dece mlađe od pet godina. Za neke od njih, objašnjenje bi mogla da bude početna neuhranjenost.

Postoje brojni dokazi da rana neuhranjenost povećava rizik od gojaznosti, dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti u zrelijem dobu.“

Možda za rešenje problema nije dovoljno hraniti decu hranom bogatom vlaknima i nametati im fizičku aktivnost.

Iako se može pomisliti da je rešenje gojaznosti pitanje informisanja gradjana šta da jedu, a šta ne, društveni kontekst u kojem se gojaznost razvija je veoma, veoma važan.“

Modernizacija i globalizacija su prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji dva faktora koji doprinose epidemiji gojaznosti. U mnogim zemljama u razvoju, sve je veća upotreba hrane siromašne hranljivim sastojcima, sa visokim nivoom šećera i zasićenih masti. Takodje, postoji pomanjkanje informacija o tome od čega se sastoje dobra ishrana i zdrav životni stil. U Sjedinjenim Državama, cilj inicijative Mišel Obame je informisanje javnosti o tome.

Želim da pozdravim prvu damu Mišel Obamu koja je ove godine osnovala nacionalni pokret za borbu protiv epidemije dečje gojaznosti i pokrenula inicijativu za odgajanje zdravije dece“, kaže predsednik Barak Obama.

U prošlosti su slične inicijative, posebno protiv pušenja, bile efikasne. Doktor Kabalero ukazuje da bi prva dama Sjedinjenih Država trebalo da organizuje medjunarodno udruženje prvih dama za borbu protiv dečje gojaznosti širom sveta.

XS
SM
MD
LG