Linkovi

Američka prestonica i okolne države spremaju se za novi sneg


Američka prestonica i okolne države spremaju se za novi sneg
Američka prestonica i okolne države spremaju se za novi sneg
<!-- IMAGE -->

Američka prestonica i severni deo istočne obale SAD pripremaju se za drugu veliku snežnu oluju, samo nekoliko dana pošto je u pojedinim oblastima palo i do 90 centimetara snega. Američka federalna vlada ne radi ni danas, drugi dan zaredom, a saobraćaj je i dalje veoma otežan. Mnogi putevi su neraščišćeni, a podzemna železnica radi ograničenim kapacitetom.

Akcija čišćenja snega u američkoj prestonici još traje. Nedovoljno trotoara je očišćeno, a automobili su i dalje zatrpani naslagama snega. Toliko je teško voziti da neki taksisti podižu cene i do 100 dolara za vožnju koja obično košta 20.

U Baltimoru, 20 hiljada ljudi je još bez struje, pa su prinuđeni da koriste sneg za čuvanje hrane, a u Filadelfiji, drastične mere se preduzimaju da se sačuva parking mesto. Građani iznose stolice da bi obeležili teritoriju.

„Ovo je najgora zima koju sam iskusila“, kaže Britni Hajns, dok se Džon Koin žali da je sneg čistio "dobrih dva tri sata".

Neke ulice u Filadelfiji i dalje prekriva led, koji je posledica nekih 70 centimetara snega, koliko je palo prošlog vikenda. Mnogi rekordi su ugroženi. U Filadelfiji, ukoliko padne još 25 centimetara, biće to zima sa najviše snega ikad zabeležena. U Vašingtonu, do sada je palo skoro 120 centimetara, a najavljeno je još 25 do 50 u naredna 24 sata, tako da će rekord postavljen još 1898. gotovo sigurno biti oboren.

Skoro dva miliona đaka u prestonici Vašingtonu, Virdžiniji i Merilendu, ne idu u školu, tako da im sleduje nadoknađivanje na kraju godine. Za sada međutim, frustrirani roditelji pokušavaju da zabave decu zatvorenu u kuće.

„Dosta se svađaju kada su pod istim krovom ovoliko dugo. Ponekad mislim da mi trebaju prugasta majca i pištaljka“, priča Meribet Meklaflin.

Neke porodice ne mogu više da podnesu zimu, pa odlaze na Floridu.

„Idemo da se zagrejemo nekoliko nedelja i vratimo se kad bude toplije“, kaže Lisa.

Novi sneg svakako će usporiti nastojanja da se Vašington i delovi obližnjih šest država očiste od prošlonedeljne oluje, zbog koje je na desetine hiljada domaćinstava u Merilendu, Virdžiniji, Vest Virdžiniji, Nju Džersiju, Pensilvaniji i Delaveru i dalje bez struje, a krovovi nekih kuća popustili su pod težinom snega. Oštro zimsko vreme doprinelo je i povećanju cene nafte, koja je juče na njujorškoj berzi dostigla cenu od 72 dolara za barel za isporuke u martu.

XS
SM
MD
LG