Linkovi

Timošenko sumnja u rezultate izbora u Ukrajini


Timošenko sumnja u rezultate izbora u Ukrajini
<!-- IMAGE -->

Saradnici kandidatkinje na ukrajinskim predsedničkim izborima, Julije Timošenko, saopštili su da ona namerava da se pravnim sredstvima suprotstavi rezultatima nedeljnih izbora, prema kojima je pobednik opozicioni lider Viktor Janukovič.

Njeni saradnici izjavili su danas da ona neće prihvatiti poraz sve dok se ne postupi po njenom zahtevu da se na spornim glasačkim mestima sprovede ponovono prebrojavanje glasova.

Prema saopštenju ukrajinske Centralne izborne komisije, sadašnja premijerka Ukrajine, Julija Timošenko, izgubila sa razlikom većom od 3 procenta. Za razliku od ranijih predsedničkih izbora u Ukrajini, međunarodni posmatrači ocenili su ove izbore kao slobodne i pravedne.

Sjedinjene Države takođe su odale priznanje načinu na koji su izbori sprovedeni. Američka ambasada u Ukrajini saopštila je danas da oni predstavljaju još jedan korak na putu učvršćivanja demokratije u Ukrajini.

Pristalice Viktora Janukoviča okupile su se danas, drugi dan uzastopno, ispred sedišta centralne izborne komisije, u Kijevu, iskazujući podršku lideru Stranke regiona.

Prema zvaničnim rezultatima predsedničkih izbora 2004. godine, Viktor Janukovič je porazio svog rivala, prozapadno orjentisanog Viktora Juščenka. Zbog sumnji u nameštanje rezultata, opozicija je organizovala masovne proteste, poznate kao "narandžasta revolucija," koji su doveli do novih izbora na kojima je pobedio Juščenko.

Predsednik Juščenko je preuzeo vlast januara 2005, dok je Julija Timošenko postavljena za premijerku. Međutim, njihova saradnja je ubrzo potkopana nesuglasicama oko predsedničkih ovlašćenja, pa su se na ovim izborima oboje kandidovali za predsednika. Juščenko je otpao u prvom krugu jer je osvojio znatno manje glasova od Janukoviča i Julije Timošenko.

Janukovič je i sam bivši premijer i bio je na tom položaju u vreme predsedničkih izbora 2004. godine.

XS
SM
MD
LG