Linkovi

U Ukrajini sutra drugi krug predsedničkih izbora


U Ukrajini sutra drugi krug predsedničkih izbora
U Ukrajini sutra drugi krug predsedničkih izbora

Glasači u Ukrajini sutra će u drugoj rundi predsedničkih izbora izabrati jednog od dvoje najbolje plasiranih kandidata - premijerke Julije Timošenko i proruskog opozicionog lidera, Viktora Janukoviča - koji su u prvoj rundi, prošlog meseca, pobedili ostalih 16 kandidata.

<!-- IMAGE -->

Njih dvoje održali su juče poslednje predizborne skupove, u okviru kampanje u kojoj često nisu birane reči. Mitinzi su održani u prestonici, Kijevu, samo nekoliko blokova jedan od drugog.

Napetost je porasla proteklih nekoliko dana, dok su se dve strane međusobno optuživale za nameru da nameštaju rezultate. Sve je više dokaza da će, ako razlika u glasovima bude mala, gubitnička strana odbiti da prizna pobedu i pokušati da mobilizuje pristalice da izađu na ulice.

Vlasti u Kijevu juče su saopštile da je Janukovičeva Stranka regiona podnela zahtev za dozvolu za održavanje mitinga u ponedeljak, sa 50 hiljada pristalica. Vršilac dužnosti ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, Jurij Lustenko - inače pristalica Julije Timošenko - rekao je da je oko 2 hiljade bivših policajaca i drugih pripadnika bezbednosti doputovalo u Kijev kako bi iskazali podršku Janukoviču.

XS
SM
MD
LG