Linkovi

U eksploziji u iračkom gradu Karbali poginulo najmanje 40 šiitskih hodočasnika


<!-- IMAGE -->

Irački funkcioneri saopštili su da je u eksplozijama dva automobila bombe, čiji cilj su bili šiitski hodočasnici, ubijeno najmanje 40, a ranjeno 145 ljudi. Eksplozije su se dogodile danas, u predgrađu svetog šiitskog grada Karbala.

Do eksplozija je došlo u vreme kada su se hiljade šiitskih hodočasnika slivale u Karbalu, južno od Bagdada, radi obeležavanja jednog važnog verskog praznika.

Pojedinosti o tom incidentu su neizvesne, a neki funkcioneri tvrde da je bar jedna od eksplozija bila izazvana minobacačkom granatom.

Najnoviji napad je treći ove nedelje čiji cilj su bili šiitski hodočasnici, koje često napadaju sunitski pobunjenici.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton osudila je to nasilje, rekavši u svom saopštenju da je ono razotkrilo "ciničnu nemoralnost terorista."

Današnje nasilje takođe podvlači političku napetost u zemlji, zbog nastojanja da se jednoj grupi političara, pretežno iz redova sunita, zabrani kandidovanje na skorašnjim parlamentarnim izborima.

Neki sunitski političari optužuju iračku vladu, kojom dominiraju šiiti, da sprečava učešće njihovih kandidata kako bi učvrstila svoju vlast.

XS
SM
MD
LG