Linkovi

Rusija uz SAD, Kina u opoziciji


Rusija uz SAD, Kina u opoziciji

Kina i Rusija danas su uputile različite poruke o tome da li bi Iranu trebalo uvesti dodatne sankcije u vezi sa njegovim nuklearnim programom.

<!-- IMAGE -->

Kineski ministar spoljnih poslova, Jang Djieči upozorio je da razgovor o dodatnim sankcijama komplikuje situaciju pošto otežava eventualno nalaženje diplomatskog rešenja.

Međutim, predsednik spoljnopolitičkog odbora ruske Dume, Konstantin Kosačov sugerisao je da je stav Rusije bliži Zapadu. On je izjavio za ruske medije da nedavno lansiranje satelita od strane Irana povećava zabrinutosti da bi Teheran mogao da razvije rakete dugog dometa, koje bi mogle da nose nuklearne bojeve glave.

U međuvremenu, visoki iranski vojni zvaničnik upozorio je arapske zemlje u Zalivu da ne kupuju američke odbrambene raketne sisteme. Načelnik generalštaba iranske armije, general Hasan Firuzabadi, izjavio je za iranske medije da američke rakete tipa Pejtriot mogu lako da budu onesposobljene.

<!-- IMAGE -->

Iran je nedavno optužio Sjedinjene Države da su unele podele između Teherana i negovih arapskih suseda, planovima o razmeštanju raketnih sistema u regionu Zaliva.

Kritike na račun SAD i od kineskih zvaničnika

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Ma Žaošu izjavio je da američke, kako se izrazio, optužbe i pritisci, u vezi sa trgovinskim i monetarnim pitanjima, neće pomoći da se problemi reše.

Predsednik Obama je juče prilikom susreta sa demokratskim članovima Kongresa izjavio da njegova administracija namerava da vrši konstantan pritisak na Kinu i druge zemlje da otvore svoja tržišta.

Američki privrednici se žale da Kina veštački potcenjuje vrednost svoje valute kako bi dala prednost kineskim kompanijama na stranim tržištima. Peking je međutim do sada odbacivao pozive da revalvira svoju valutu, juan.

XS
SM
MD
LG