Linkovi

Obama predložio 30 milijardi dolara za kredite maloj privredi


Obama predložio 30 milijardi dolara za kredite maloj privredi

Predsednik Barak Obama posetio je juče državu Nju Hempšir, gde je govorio o svom planu za smanjenje nezaposlenosti putem lakšeg odobravanja kredita maloj privredi.

<!-- IMAGE -->

Predsednik se takođe založio za bolju saradnju među strankama, pozvavši manjinske republikance da sarađuju sa njegovom administracijom na rešavanju društvenih i ekonomskih problema zemlje.

Predsednik Obama je delovao kao usred kampanje, skupljajući podršku za lakše odobravanje kredita maloj privredi.

"Mnogi mali biznisi upinju se da dobiju kredite. Zbog toga predlažem da se 30 milijardi, koje su vratile banke na Vol stritu, upotrebe za osnivanje pozajmnog fonda koji bi obezbeđivao kapital malim, lokalnim bankama," rekao je Obama.

Ponovivši da će smanjenje nezaposlenosti biti prvi prioritet njegove administracije Obama je pozvao obe stranke da mu u tome pomognu. Demokrate ne mogu same da poprave ekonomiju, rekao je on, optuživši republikance za kratkovidu politiku.

"Jedna je stvar imati poštenu razliku u gledištima. Ali ne mogu se okrenuti leđa odgovornosti da se uhvatimo u koštac sa problemima, samo zato što neko misli da je to dobra kratkoročna politička taktika. To ne možemo sebi da priuštimo," rekao je američki predsednik.

<!-- IMAGE -->

Na jučerašnjem senatskom pretresu o predsednikovom budžetskom planu od 3,8 biliona dolara, ideološke razlike bile su u prvom planu. Republikanac Čarls Grasli nazvao je to rasipništvom i branio protivljenje svoje stranke povećanju poreza bogatima.

"Našu stranku često kritikuju što ne nudi povećanje poreza za smanjenje državnog duga. Ali isto bi se moglo reći za drugu stranu, zbog unošenja takozvanih "privremenih troškova," koji će verovatno imati još gore posledice," rekao je Grasli.

Analitičari kažu da se predsednik sve više ponaša populistički, otkada su demokrate u Masačusetsu izgubile senatsko mesto koje je više od 40 godina držao pokojni senator Ted Kenedi.

Uprkos tom gubitku, predsednik Obama obećava da će ove godine biti usvojena reforma zdravstvenog osiguranja i poziva zakonodavce da se manje brinu za novembarske izbore, a više za rešavanje problema koji tište američku srednju klasu.

XS
SM
MD
LG