Linkovi

U eksploziji u Pakistanu poginulo osmoro, uključujući tri američka vojnika


<!-- IMAGE -->

Bomba postavljena kraj puta, u severozapadnom Pakistanu, ubila je tri američka vojnika i još pet osoba, dok su putovali na ceremoniju ponovnog otvaranja jedne ženske srednje škole, nedavno obnovljene uz američku pomoć.

Pakistanski funkcioneri kažu da je među poginulima najmanje troje dece, a da je više od 60 ljudi povređeno.

Bomba je eksplodirala u jednom selu u oblasti Donji Dir, u blizini doline Svat, za koju pakistanska vojska tvrdi da je uglavnom očišćena od ekstremista tokom prošlogodišnje ofanzive.

U saopštenju američke ambasade u Islamabadu kaže se da pripadnici američkih oružanih snaga učestvuju u tekućim programima obuke, zajedno sa pripadnicima paravojnih snaga na severozapadu Pakistana. U istom saopštenju se kaže da su američki vojnici putovali u oblast Donji Dir kako bi prisustvovali inauguraciji tamošnje ženske škole.

Pakistanski i američki funkcioneri osudili su taj napad.

U Pakistanu zvanično nema stacioniranih američkih borbenih trupa. Američka pomoć severozapadnom Pakistanu delimično ima za cilj jačanje paravojnih snaga i poboljšanje lokalne civilne uprave kako bi se bolje suprotstavili Talibanima i uticaju Al-Kaide.

U utorak, u napadima raketama ispaljenim sa, kako se veruje, američkih bespilotnih letelica na skrovišta ekstremista u plemenskoj oblasti Severni Vaziristan, ubijeno je najmanje 16 ljudi.

Severni Vaziristan je poznat kao baza protalibanske grupe Hakani, koja se okrivljuje za napade preko granice na koalicione i avganistanske vojnike stacionirane u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG