Linkovi

MMF: Bez jasnih signala oporavka ekonomije u Crnoj Gori


MMF: Bez jasnih signala oporavka ekonomije u Crnoj Gori
<!-- IMAGE -->

Misija Međunarodnog monetarnog fonda koja je 10 dana boravila u Podgorici saopštila je da je crnogorski bruto domaći proizvod pao u prošloj godini sedam odsto. To je mnogo više nego u nekim zemljama regiona, a jasni signali oporavka još se ne naziru.

Šef Misije MMF-a, Gervin Bel kazao je da iako ima signala da se postojeća situacija ublažava, još nema jasnih znakova kada je u pitanju kratkoročni oporavak.

"Bez obzira na nepovoljna kretanja prilični smo optimisti da će se sposobnost crnogorske ekonomije vratiti na visoke stope rasta".

Bel je saopštio da MMF ostaje pri prognozama da će crnogorska ekonomija u ovoj godini oslabiti dva odsto i dodao da u toj organizaciji priznaju da postoji stepen neizvjesnosti i da nisu 100 odsto sigurni. On je dodao da je u prošloj godini zaposlenost u Crnoj Gori pala za 15 odsto, budžetski deficit dostigao je tri odsto BDP, dok je javni dug povećan na 39 odsto BDP-a. Bel smatra da Crna Gora treba da revidira prethodni model rasta, koji je bio zasnovan na visokim prilivima kapitala i nekim procikličnim fiskalnim politikama.

“Sada taj model treba da se prilagodi novom okruženju gdje priliv nije toliko jak, jer bankarski krediti neće rasti tolikom brzinom kao nekad, dio tržišta nekretnina treba da se prilagodi, a budžet ne može biti ekspanzivan koliko je nekad bio. To znači da Crna Gora, kada je u pitanju njen rast, mora više da se oslanja na izvoz odnosno na turizam i supstituciju uvoza”.

Bel je ocijenio da su globalni poremećaji povećali domaću osjetljivost i da su bilansi stanja u crnogorskim bankama bili slabiji nego u periodima ekonomskog rasta.

“Mora doći do povećanja domaće štednje i konkurentnosti. To je zadatak za Vladu i privatni sektor”.

Bel je ocijenio pozitivnim mjere Centralne banke Crne Gore, ali smatra da njenu ulogu treba još zakonski ojačati. On je dodao da je Centralna banka Crne Gore potpuno ispravno usvojila neke kontraciklične mjere i sprovodila ih pažljivo i po potrebi, preporučujući da nedavno osnovani investiciono-razvojni fond treba da bude stavljen pod njenu superviziju.

“Strukturne reforme su sada potrebnije više nego ikada”, smatra Bel.

Bel je rekao da su izgledi Crne Gore prilično dobri ukoliko se sprovedu neophodne politike i u narednoj godini treba očekivati snažan oporavak.

“Predviđamo srednjoročni rast od oko četiri odsto u naredne četiri godine”, zaključio je Bel.

XS
SM
MD
LG