Linkovi

Bosanska policija izvršila raciju medju vehabijama u Gornjoj Maoči


Bosanska policija izvršila raciju medju vehabijama u Gornjoj Maoči
<!-- IMAGE -->

Bosanske vlasti su sprovele sveobuhvatnu raciju u severoistočnom selu Gornja Maoča, kod Brčkog, u kojoj živi najbrojnija vehabijska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Boris Grubešić, predstavnik kancelarije javnog tužioca, navodi da vlasti tragaju za ljudima koji bi mogli da predstavljaju bezbednosnu pretnju za Bosnu i Hercegovinu, dovodeći u opasnost njen „teritorijalni integritet“ ili promovišući rasnu, etničku ili versku mržnju.

On je rekao da je 600 policajaca učestvovalo u današnjoj raciji, što znači da je to najveća operacija te vrste od kraja rata u Bosni i Hercegovini 1995.

Bosanski funkcioneri navode da je veliki broj stranih islamskih boraca došao u Bosnu tokom konflikta od 1992. do 1995., i dodaju da su mnogi strani borci ostali u zemlji i nakon konflikta.

Gornja Maoča je potpuno izolovano mesto u kojem do sada nisu važili zakoni države Bosne i Hercegovine, i u kojem se živi po šerijatskom zakonu. Put koji vodi do sela je gotovo potpuno neprohodan, a svi putokazi prema selu su na arapskom jeziku.

XS
SM
MD
LG