Linkovi

Ahmadinedžad: Vašington izaziva podele u Zalivu


Ahmadinedžad: Vašington izaziva podele u Zalivu
<!-- IMAGE -->

Iran optužuje Sjedinjene Države da nastoje da izazovu podele izmedju Teherana i njegovih arapskih suseda, stacioniranjem američkog raketnog odbrambenog sistema u zalivskim zemljama.

Američki funkcioneri su danas saopštili da su proširili odbrambene kopnene instalacije raketa tipa Patriot u četiri zalivske države, kako bi ih zaštitili od mogućih raketnih napada Irana.

Iranski funkcioneri su danas optužili Sjedinjene Države za „iranofobiju“. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je rekao da zapadne zemlje žele da održe zemlje u zalivskom regionu slabim, i da ne žele da one uživaju medjusobne prijateljske odnose.

On je ukazao da egzistencija Zapada zavisi od izazivanja podela i nesigurnosti u regionu.

Ahmadinedžad je to izjavio na sastanku sa krunisanim katarskim princom, Šeikom Tamimom bin hamadom Al Tanijem, koji je doputovao u posetu Teheranu.

Američki funkcioneri navode da je Katar jedna od četiri zalivske zemlje koje su pristale da prime projektile tipa Patriot. Tu su još Bahrein, Kuvajt i Ujedinjeni arapski emirati.

Predsednik Ahmadinedžad je danas rekao da želi da popravi saradnju sa Katarom kako bi se suprotstavio, kako je rekao, 'neprijateljskim zaverama.'

XS
SM
MD
LG