Linkovi

Roditelji dolaze po navodne siročiće sa Haitija


Roditelji dolaze po navodne siročiće sa Haitija
Roditelji dolaze po navodne siročiće sa Haitija

Medjunarodna humanitarna organizacija koja se stara o 33 mališana sa Haitija u središtu spora o navodnom pokušaju krijumčarenje dece, saopštila je da su roditelji neke od dece došli po njih.

<!-- IMAGE -->

Decu je prošle nedelje pokupila grupa od deset američkih hrišćanskih misionara (New Life Children's Refuge), koji su navodno pokušali da decu prokrijumčare sa ostrva pogodjenog zemljotresom, i, bez dozvole, ih daju na usvajanje. Misionari, koji tvrde da su imali najbolje namere, izjavili su da vode decu u dobro opremljeno sirotište u susednoj Dominikanskoj republici, ali su neki od mališana naveli da su im roditelji medju preživelima.

U intervjuu stanici NBC, direktorka organizacije SOS Children’s Villages Heder Pol izjavila je da su roditelji počeli da dolaze po svoju decu. Ceo slučaj je izazvao bojazan da bi siročad sa Haitija, ili deca greškom proglašena za siročiće, mogla da postanu žrtve trgovine decom, a vlasti Haitija su zbog toga obustavile procese usvajanja.

Američki stručnjaci za zaštitu ljudskih prava upozoravaju da, zbog nestabilnosti u zemlji posle zemljotresa 12. januara postoji rizik da bi mnoga deca mogla da budu oteta, i prodata u belo roblje. Eksperti ističu da zaštita dece mora da bude u središtu humanitarnih operacija.

Inače, američki novinar koji je posetio selo iz koga navodno potiče većina od trideset troje dece, preneo je da su neki od roditelji priznali da su predali svoju decu misionarima, u nadi da će im tako pružiti bolji život.

XS
SM
MD
LG