Linkovi

Tojota na putu da reši probleme


Tojota na putu da reši probleme
<!-- IMAGE -->

Japanski automobilski gigant Tojota nastoji da uveri kupce da je na putu da reši problem nekontrolisanog ubrzanja na nekim od svojih modela. Delovi za popravke su već na putu ka Tojotinim prodavnicama. To je prvi korak ka okončanju suspenzije prodaje osam Tojotinih modela koja je nanela ozbiljan udarac kompaniji.

Tojota je započela ovu sedmicu očigledno rešena da otkloni tehničke i bezbednosne probleme, ponudivši konkretno rešenje i izvinjenje.

„Zaista nam je žao što smo izneverili kupce. Ništa nije važnije od njihove bezbednosti i njihovog poverenja. Zato ćemo udvostručiti napore kako se ovo nikada ne bi ponovilo,“ kaže Džim Lenc, šef prodaje Tojote za Ameriiku.

Tojotini inženjeri nameravaju da spreče nekontrolisano ubrzanje vozila tako što će dodati čeličnu polugu papučici za gas što bi trebalo da spreči trenje koje uzrokuje njeno zaglavljivanje. To će biti ogroman zadatak za oko dva miliona vozila sa defektnim papučicama za gas i skoro pet i po miliona sa defektnim prostirkama koje mogu da uzrokuju isti problem.

„Oni se nalaze u situaciji kada im kredibilitet naglo opada i to na način koji verovatno niko nije očekivao,“ kaže analitičar Šon Kejn.

Kredibilitet vladinih agencija takodje se dovodi u pitanje.


„Nema razloga da ne budu upoznati sa ovim problemom i da ne izvrše veći pritisak na Tojotu,“ ističe Džoun Klejbruk, aktivista za prava potrošača.

Očekuje se da će obaveštenja vlasnicima Tojotinih vozila biti poslata ove nedelje, a Tojotini servisi obećavaju da će raditi danonoćno. – sve dok defekti na svim opozvanim vozilima ne budu otklonjeni.

„Mislim da će za nekoliko miliona vozila biti potrebno četiri do pet meseci,“ procenjuje Erni Bok, prodavac tojotinih automobila.

Medjutim, ozbiljnije pitanje je koliko vremena će biti potrebno da Tojota povrati poverenje potrošača.

XS
SM
MD
LG