Linkovi

Kako Srbija ocenjuje prvu godinu Baraka Obame na položaju?


Kako Srbija ocenjuje prvu godinu Baraka Obame na položaju?
<!-- IMAGE -->

Fasciniranost činjenicom da je Amerika prvi put u istoriji izabrala predsednika afroameričkog porekla odavno je splasla. Danas se Baraku Obami sudi isključivo na osnovu onoga što su on i njegova administracija postigli u proteklih godinu dana. Kako u Beogradu analiziraju prvu godišnjicu mandata predsednika Sjedinjenih Država?

Iako građani Srbije poslovično pokazuju veliku nezainteresovanost za bližu i dalju okolinu, poslednji izbori u Sjedinjenim državama zaintrigirali su i ovdašnje ljude. Kao i širom sveta, tada samo kandidat Barak Obama bio je čovek koji je probudio nade i u Srbiji.

Sumirajući godinu dana kasnije rezultate prve godine predsedničkog mandata Baraka Obame moglo bi se reći da su Srbija i region vrlo brzo došli u centar pažnje nove administracije. Zapravo, mnogo brže nego što je iko ovde očekivao – američki potpredsednik Džozef Bajden posetio je region – uključujući i Beograd:

"To, međutim, znači nešto drugo – da je predsednik Obama odlučio da određene probleme koje ima sa ovim regionom prosto -'propita', da se postave stvari na nove osnove i da se Amerika okrene, ipak za nju, kao globalnog igrača br. 1, okrene nekim važnijim regionima u svetu", kaže Dragan Simić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

<!-- IMAGE -->

Doskorašnji ambasador Srbije u Vašingtonu Ivan Vujačić podseća da su poruke slične ranijim:

"Ono što je novo jeste to što je Bajden došao to da podvuče. Time verovatno želeći da pokaže da nije zaboravljen ovaj deo sveta, s obzirom na druge prioritete koji su mnogo značajniji za SAD, s jedne strane. I da pokaže dobru volju nove američke administracije za dijalogom".

Sledeći novi ton u spoljnoj politici, jeste da je Obamina administracija – iako je svima jasno da se američka politika prema Balkanu neće generalno menjati - pokazala veći sluh za stavove Srbije:

"Što se nas tiče, od velikog je značaja i taj novi ton američke administracije, gde se sa mnogo više razumavanja gleda i na različite stavove koje mi imamo, ali istovremeno poziva da se sarađuje u zaista mnogim oblastima gde je ta saradnja moguća", objašnjava profesor Simić.

Uopšte, kako kažu sagovornici "Glasa Amerike", svet mnogo bolje reaguje na ono što je Obama doneo u proteklih godinu dana, nego što se to vidi u samoj Americi.

Iako je pokrenuo mirovni proces na Bliskom istoku, Obami se zamera sporo povlačenje iz Iraka i, suprotno izbornim obećanjima, novo slanje trupa u Avganistan. Prema oceni Dragana Simića, profesora međunarodne politike na beogradskom Fakultetu političkih nauka, iako bi se mogle naći razlike u onome što je u kampanji govorio i onome što u praksi sprovodi, Nobelova nagrada za mir Baraku Obami je dodeljena pre svega za ono što je američki predsednik već doneo na svetskoj sceni:

"To nije samo dato samo kao kredit za nešto što će tek slediti, ili za nešto što je on tek rečima najavio. Ne. Mnogi koraci koji su preduzeti, a koji su zaista bili više nego blagotvorni u međunarodnim odnosima – počev od njegovog odnosa prema američkim saveznicima, pa i prema svim drugim držama, počev od toga da je Amerika počela da sluša šta drugi imaju da kažu... To su zaista izuzetne promene i veoma važne za svet".

Prava iskušenja Baraka Obamu, slažu se sagovonici "Glasa Amerike", očekuju na unutrašnjoj sceni. Reforma zdravstva i rešavanje problema u privredi su osnovni zadaci na unutrašnjem planu – čija realizacija ide daleko teže od obećavanog i očekivanog:

"Mislim da je on postigao izvanredan rezultat time što je progurao paket zdravstvenih reformi, bez obzira na kompromise koji su tu činjeni. Ali je sada to dovedeno u pitanje pobedom ovog senatora iz Masačusetsa, koji će biti 41. republikanski senator u gornjem domu Kongresa SAD", kaže Vujačić.

Kao i kod svakog reformatora, a predsednik Barak Obama po mnogim ocenama to svakako jeste, teške poteze koje mora da povlači prati pad rejtinga i popularnosti. Upravo s tim se i predsednik SAD suočava na kraju prve godišnjice na položaju:

"Ronald Regan koji se slavi u Americi kao veliki predsednik je posle prve godine imao još niži rejting nego Obama sada. Mislim da nije bitno da se sada Obamina administracija time jako bavi. Da bude opterećena time", smatra Vujačić, dok Simić dodaje:

"Ja sam očekivao još veći pad s obzirom da on realno nije mogao tako da se povuče iz Iraka, realno su se dogodili veliki problemi u Avganistanu. Pri tome velika finansijska kriza u SAD i nazaposlenost koja je rasla ne mogu se obuzdati palijativnim merama ni za par meseci, ni za godinu, pa ni za dve. Hoću da kažem da je predsedniku Obami potreban najmanje još jedan mandat da bi se videli efekti onih poteza koje je preduzimao".

Do drugog mandata je još daleko – čak i do kraja ovog mandata Baraka Obame ima još pune tri godine. Verovatno je potrebno još vremena da bi se doneo bolji zaključak o radu predsednika Amerike, ali kako kažu sagovornici "Glasa Amerike", osnove koje sada postavlja Barak Obama obećavaju dobre rezultate.

XS
SM
MD
LG