Linkovi

Peking kritikuje prodaju oružja Tajvanu


Peking kritikuje prodaju oružja Tajvanu

Kineski ministar inostranih poslova izjavio je da planovi Sjedinjenih Država da prodaju oružje Tajvanu nanose štetu kineskoj nacionalnoj bezbednosti i nastojanjima za ponovno ujedinjenje.

<!-- IMAGE -->

Šef diplomatije Kine Jang Điječi danas je na Kipru rekao da se Kina čvrsto protivi potezu, koji je, kako je naveo, u suprotnosti sa američkom predanošću podršci mirnom poboljšanju odnosa dve zemlje. Predstavnik Stejt Departmenta Pi Džej Krouli juče je izjavio da američka politika prema Tajvanu doprinosi stabilnosti i bezbednosti u regionu.

Američki funkcioneri u petak su najavili planove da prodaju Tajvanu vojnu opremu u vrednosti od 6,4 milijarde dolara. Kinesko ministarstvo odbrane je saopštilo da će taj potez ozbiljno naneti štetu kinesko-američkoj saradnji. U subotu, Kina suspendovala vojnu razmenu i bezbednosne razgovore sa Sjedinjenim Državama i zapretila sankcijama američkim kompanijama koje budu prodavale oružje Tajvanu.

Na Tajvanu, predsednik Ma Jing-đeu rekao da će prodaja oružja pospešiti odbranu na ostrvu i pružiti mu osećaj bezbednosti, dok gradi bliže ekonomske odnose sa Kinom.

XS
SM
MD
LG