Linkovi

Riblje ulje može da uspori starenje srčanih ćelija


Riblje ulje može da uspori starenje srčanih ćelija

Naučnici smatraju da omega 3 masne kiseline u ribi mogu da pomognu ljudima koji imaju srčana oboljenja da duže žive. Medjutim, do sada nije bilo poznato zašto omega 3 masne kiselene donose veliku dobrobit. Jedna nova studija izgleda da je pronašla odgovor na to pitanje.

<!-- IMAGE -->

Kod koronarnih bolesti srca, naslage se stvaraju unutar zidova arterija i onemogućavaju protok krvi do srca. Koronarna bolest srca je jedan od vodećih uzroka smrti širom sveta. Brojne studije su pokazale da riba iz hladnih voda – losos, tuna i druge ribe bogate uljem – sadrže omega 3 masne kiseline koje mogu da umanje rizik od te bolesti, ali niko sa sigurnošću ne zna zašto je to tako. Doktor Ramin Farzane-Far sa univerziteta Kalifornije sproveo je studiju kako bi ustanovio da li postoji veza izmedju starenja ćelija i omega 3 kiselina.

„Glavni rezulta te studije je da pacijenti sa visokim nivoima omega 3 ribljeg ulja u krvi izgleda da imaju sporiji proces biološkog starenja.“


Zaštitne kapice na krajevima hromozoma nazvane telomeri, pokazani ovde crvenom bojom, sadrže genetski materijal. Kako se one skraćuju, ćelije stare. Doktor Farzane-Far i njegove kolege merili su dužinu telomera u ćelijama krvi kod 6 stotina srčanih bolesnika. Oni su želeli da saznaju da li postoji bilo kakva veza izmedju nivoa omega 3 masnih kiselina i promene u dužini telomera tokom odredjenog vremenskog perioda.

„Pacijenti sa najvišim nivoima omega 3 ribljeg ulja pokazali su sporije skraćivanje dužine telomera, dok su oni sa najnižim nivoima omega 3 u krvi imali najbrže skraćivanje dužine telomera, što je naznaka da ti pacijenti stare brže od onih sa visokim nivoima ribljeg ulja u krvi.“

Doktor Farzane-Far kaže da rezultati njegove studije podržavaju preporuke Američkog udruženja za srce da treba uzimati najmanje jedan gram omega 3 ribljeg ulja dnevno. Istraživači su nekada verovali da samo redovno vežbanje i kontrola stresa mogu da održavaju telomere zdravim. Medjutim, i konzumiranje ribe bogate mastima ili uzimanje preparata sa omega 3 kiselinom može da bude delotvorno. Šta više, doktor Majkl Rojzen iz Klivlendske klinike kaže da ne može da naškodi.

„To je način za potencijalno produženje životnog veka i izbegavanje kardiovaskularnih oboljenja bez rizika.“

Omega 3 kiseline nisu dobre samo za srčane bolesnike. One se dovode u vezu i sa ublažavanjem upale zglobova, usporavanjem gubitka memorije i smanjenjem makularne degeneracije, što je najčešći uzrok slepila kod starijih osoba.


XS
SM
MD
LG