Linkovi

Ekonomski zvaničnici u Davosu upozoravaju na nove propise


Ekonomski zvaničnici u Davosu upozoravaju na nove propise
<!-- IMAGE -->

Ekonomski funkcioneri Sjedinjenh Država i Evrope, okupljeni na Svetskom ekonomskom forumu, kažu da će banke dobiti nove propise, bez obzira da li ih podržavaju ili ne.

Planovi za reformu bankarstva izneti su danas u opštim crtama na sastanku sa vodećim privatnim bankarima, uoči kraja redovnog godišnjeg zasedanja foruma, u Davosu, u Švajcarskoj.

Posle sastanka, američki kongresmen Barni Frenk rekao je da su Sjedinjene Države čvrsto odlučile da primene, kako se izrazio, "snažne i razumne" propise.

Upitan da li su se bankari na sastanku složili da je stroža kontrola potrebna, Frenk je rekao da "nije važno da li su se složili ili nisu," jer nisu oni ti koji će doneti tu odluku.

Između ostalih, sastanku su prisustvovali britanski i francuski ministri finansija, Alister Darling i Kristin Lagard, kao i predsednik Evropske centralne banke, Žan-Klod Triše.

Debata o bankama podizala je napetost tokom čitavog četvorodnevnog zasedanja. Vlade nekih zapadnih zemalja tvrde da su strožiji propisi potrebni kako bi se izbeglo ponavljanje raspada bankarskog sistema, iz 2008. godine, što je dovelo do privredne recesije u svetu. Sa svoje strane, bankari kažu da su planirane reforme suviše stroge.

XS
SM
MD
LG