Linkovi

Sjedinjene Države brane odluku o prodaji oružja Tajvanu


<!-- IMAGE -->

Sjedinjene Države su danas branile plan o prodaji svog oružja Tajvanu, posle kineske pretnje da će uzvratiti svojim merama.

Predstavnica američkog Državnog sekretarijata, Lora Tišler, rekla je novinarima u Vašingtonu da takve prodaje vojne opreme doprinose održavanju bezbednosti i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu.

Kina je juče objavila da je suspendovala vojnu razmenu i razgovore o bezbednosnim pitanjima sa Sjedinjenim Državama, i zapretila sankcijama prema američkim kompanijama koje prodaju naoružanje Tajvanu. Odluka je doneta u znak protivljenja planu Sjedinjenih Država o prodaji oružja Tajvanu u vrednosti od 6 milijardi i 400 miliona dolara.

Zamenik kineskog ministra inostranih poslova Hi Jafei pozvao je američkog ambasadora u Pekingu, Džona Hantsmana, da bi mu preneo protest. On je pozvao Vašington da otkaže tu prodaju, nazvavši je pretnjom po kinesku nacionalnu bezbednost. Hi je takođe rekao da prodaja oružja Tajvanu potkopava kineska nastojanja na miroljubivom ujedinjenju sa Tajvanom.

Predsednik Tajvana, Ma Jing-džu, rekao je da će kupovina oružja pojačati odbranu njegove države i pružiti joj osećanje bezbednosti, dok bude produbljivala ekonomske odnose sa Kinom.

Američki Sekretarijat za odbranu je u petak obavestio Kongres o mogućoj prodaji 60 helikoptera tipa Blek hok, raketnih baterija tipa Patriot, radarskih uređaja i komunikacione opreme Tajvanu. Međutim, planirana prodaja ne obuhvata borbene avione tipa F-16 koje je Tajvan tražio.

Kina smatra Tajvan svojom suverenom teritorijom i u prošlosti je pretila primenom vojne sile ukoliko Tajvan pokuša da zvanično proglasi nezavisnost.

XS
SM
MD
LG