Linkovi

Suđenje osumnjičenima za terorističke napade van Njujorka?


Suđenje osumnjičenima za terorističke napade van Njujorka?
Suđenje osumnjičenima za terorističke napade van Njujorka?
<!-- IMAGE -->

Funkcioneri Obamine administracije kažu da će suđenje Halidu Šeiku Mohamedu, optuženom da je planirao napade na Sjedinjene države, 11. septembra 2001. godine, verovatno biti premešteno na drugu lokaciju zbog sve većih troškova i zabrinutosti za bezbednost.

Iako ta odluka još nije zvanično objavljena, predstavnik Sekretarijata za pravosuđe, Din Bojd, rekao je juče da Obamina administracija sada razmatra druge opcije.

Drugi visoki zvaničnici administracije, koji nisu želeli da im se pominju imena, potvrdili su juče da se razmatraju alternativne lokacije za suđenje Mohamedu i četvorici njegovih saučesnika.

Prošle godine, američki sekretar za pravosuđe, Erik Holder, objavio je da će suđenje biti obavljeno u jednom federalnom sudu na Menhetnu. Međutim, njegov sekretarijat je već neko vreme pod pritiskom njujorških funkcionera i nekih članova Kongresa, koji traže premeštanje suđenja. Oni su kao razlog naveli troškove i poremećaje u gradu, ako bi se suđenje održalo samo nekoliko blokova od mesta na kome su pre napada stojali oblakoderi Svetskog trgovinskog centra.

XS
SM
MD
LG