Linkovi

Kina suspendovala vojnu saradnju sa SAD zbog Tajvana


Kina suspendovala vojnu saradnju sa SAD zbog Tajvana
Kina suspendovala vojnu saradnju sa SAD zbog Tajvana
<!-- IMAGE -->

Kineski državni mediji izvestili su da je Kina suspendovala vojnu razmenu sa Sjedinjenim Državama i da će uvesti sankcije američkim kompanijama koje prodaju naoružanje Tajvanu, pošto je Vašington saopštio plan o prodaji vojne opreme toj zemlji, u vrednosti od 6 milijardi dolara.

Zvanična kineska agencija Šinhua prenela je danas oštro sročeno saopštenje kineskog Ministarstva inostranih poslova, u kome se kaže da su zbog te prodaje otkazane sve uzajamne posete vojnih zvaničnika.

U istom saopštenju takođe se kaže da će Kina uvesti sankcije američkim kompanijama umešanim u prodaju oružja Tajvanu.

Američki Sekretarijat za odbranu je u petak obavestio Kongres o mogućoj prodaji 60 helikoptera tipa Blek hok, raketnih baterija tipa Patriot, radarskih uređaja i komunikacione opreme Tajvanu. Međutim, planirana prodaja ne obuhvata borbene avione tipa F-16 koje je Tajvan tražio.

Zamenik kinskog ministra inostranih poslova Hi Jafei upozorio je na ozbiljne posledice, ali nije izneo nikakve detalje. Ranije danas, kineski diplomata predao je zvanični protest američkom ambasadoru u Pekingu, Džonu Hantsmanu, u kome je nameravana prodaja ocenjena mešanjem u unutrašnje stvari Kine, koje nanosi ozbiljnu štetu kineskoj nacionalnoj bezbednosti.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je juče za Glas Amerike da je "prodaja odbrambene opreme omogućila Tajvanu da bude opušteniji u proširivanju komercijalnih veza sa Kinom."

Kina smatra Tajvan svojom suverenom teritorijom i u prošlosti je pretila primenom vojne sile ukoliko Tajvan pokuša da zvanično proglasi nezavisnost.

XS
SM
MD
LG